Băsescu: "Voi cere guvernului diminuarea TVA, dar să ştiţi că toate pensiile vor fi impozitate cu 16%"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Doljeşti, că va cere guvernului diminuarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) , dar că va solicita totodată impozitarea tuturor pensiilor.

Sinistraţii din Doljeşti s-au plâns şefului statului că majorarea TVA-ului, la 24%, i-a împovărat.

"Voi cere guvernului diminuarea TVA-ului, dar să ştiţi că toate pensiile vor fi impozitate cu 16%", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Şeful statului nu a menţionat însă care este data de la care TVA-ul ar putea scădea şi nici dacă această taxă va reveni la valoarea iniţială de 19 procente.

Totodată, Traian Băsescu nu a precizat data de la care toate pensiile vor fi impozitate cu 16%.

O bătrână i s-a plâns preşedintelui că are pensie mică şi l-a rugat să nu se taie pensiile."Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu, citat de Mediafax. Femeia i-a mai spus preşedintelui că nu are din ce să trăiască şi că s-a scumpit şi pâinea. Preşedintele i-a spus că pâinea s-a scumpit din cauza creşterii TVA. "TVA trebuie dat înapoi jos", a răspuns Traian Băsescu. Preşedintele a declarat şi miercuri într-un interviu la Radio Români Actualităţi, că el consideră majorarea TVA drept o greşeală.

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc. "Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală.

Ei cred că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat, că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem dificultate a relaţiei mele cu Guvernul în ansamblul lui", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice. El a susţinut că premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, să-şi asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativă la creşterea TVA.

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Deciziile au fost luate după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite