WikiLeaks despre România: Băsescu l-a ameninţat pe Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor telegrame obţinute de Wikileaks, preşedintele României l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-i demonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membri PSD. Relatarea, preluată de diplomaţii americani la Bucureşti, aparţine şefului ANI, Cătălin Macovei.

"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriaă lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arată într-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificată drept "Confidenţial". Subiectul telegramei: "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România", potrivit Wikileaks.

Autorul telegramei transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington îi atribuie informaţiile preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, cu care ar fi avut o discuţie după o şedinţă pe tema Justiţiei între preşedinte şi şefii mai multor instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

"Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni, pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu", explică autorul telegramei citate de Hotnews.

Potrivit autorului telegramei, oficialii Ambasadei americane de la Bucureşti s-au întâlnit separat, după şedinţa de la Cotroceni, cu preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, vicepreşedintele CSM Bogdan Licu şi şeful ANI Cătălin Macovei.

Dacă Licu "a descris şedinţa în mod diplomat ca «relativ sinceră», Macovei a spus că dezbaterea a fost «încinsă», cu o tensiune vizibilă între Băsescu şi Geoană".

"Un exemplu a fost atunci când Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu». În ciuda dezbaterii încinse, participanţii la întâlnire ar fi căzut de acord asupra a două puncte principale de acţiune: aprobarea în procedura de urgenţă a unor noi coduri juridice şi acordul de a trimite dosarul de corupţie Năstase în instanţa", continuă autorul telegramei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite