Băsescu: UE nu mai acceptă ca bugetele naţionale să fie cheltuite pe promisiuni electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la finalul reuniunii de toamnă a Consiliului European, că s-a luat decizia implementării unui pachet sever de măsuri care permite gestionarea crizelor la nivelul Uniunii Europene. În opinia şefului statului, noul pachet de măsuri prinde foarte bine României în condiţiile în care toate guvernele care s-au succedat au creat înainte de alegeri dezechilibre macroeconomice.

"Până la vară Comisia trebuie să producă tot setul de măsuri care să materializeze deciziile luate de Consiliu cu privire la întărirea disciplinei bugetare şi la extinderea supravegherii economice. O motivaţie  acestor măsuri excepţionale pe care Consiliul le ia - măsurile nu sunt generate de faptul că în lume este criză şi că în Europa criza se manifestă încă foarte puternic - este constarea faptului că statele membre nu au avut toate o politică solidă de respectare a politicilor fiscale şi bugetare care să le permită menţinerea în criteriile Pactului de Stabilitate, iar criza economică a generat o poză extrem de îngrijorătoare a fotografiei individuale a multora dintre statele Uniunii, printre care şi România", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a anunţat că în Consiliu a fost adoptat un raport care vizează un set de măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a statelor membre şi s-a stabilit introducerea de reguli stricte pentru respectarea criteriului datoriei publice şi a criteriului deficitului bugetar, extrem de importante şi pentru România.

El a atras atenţia că este luată în calcul în prezent inclusiv posibilitatea introducerii suspendării dreptului de vot pentru statele membre care nu respectă exigenţele Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC).

"În susţinerea mea, eu am propus ca alternativă la suspendarea dreptului de vot, automatismul sancţiunii. Adică mi se pare mult mai eficient decât să se decidă suspendarea dreptului de vot într-un consiliu unde votul este politic oricum, mi se pare mult mai eficient ca în sarcina CE să fie supravegherea îndeplinirii criteriilor de stabilitate şi creştere şi, în momentul în care CE a constatat că nu sunt îndeplinite, automat să primeşti o sancţiune cu un procent din PIB. Sau să primeşti o sancţiune cu un miliard de euro pe care trebuia să-i primeşti pe fonduri şi să nu-i mai primeşti. România este susţinătoare a unui sistem automat de sancţiuni şi nu a unor sancţiuni decise politic. Deci CE, care e jandarmul Tratatelor, în mod automat să aplice sancţiunile fără o discuţie politică", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a apreciat că este mult mai eficientă sancţiunea economică aplicată prompt decât suspendarea dreptului de vot pentru o anumită perioadă.

Totodată, şeful statului a precizat că s-a stabilit la Consiliul European asigurarea conformităţii bugetelor naţionale cu standardele fiscale ale UE.

"Niciun buget naţional nu mai poate să iasă din standardele fiscale ale UE. Altfel spus, vai de guvernele care cred că în ultimul an de guvernare poţi să dublezi pensii, salarii, nu mai merge!", a arătat preşedintele României.

Traian Băsescu a mai spus că s-a stabilit şi instituirea unui mecanism separat, la nivelul Uniunii, pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice din fiecare ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite