Băsescu: Regret enorm "dezastrul" de la Maternitatea Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Iaşi, că regretă enorm "dezastrul" de la maternitatea Giuleşti, că România înţelege poziţia Franţei în problematica romilor şi că din 2001 până acum creşterea de patru ori a bugetului nu a avut niciun impact pentru sistemul de sănătate.

Aflat la Iaşi, unde s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti, despre problema romilor şi expulzările iniţiate de autorităţile franceze, precum şi despre raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate şi finanţarea sistemului sanitar românesc.

Legat de incidentul de la Maternitatea Giuleşti:

Băsescu a transmis condoleanţe familiilor victimelor incendiului şi şi-a exprimat speranţa că bebeluşii care sunt în viaţă vor supravieţui.

Întrebat care crede că sunt soluţiile de reabilitare a sistemului sanitar românesc, Traian Băsescu a răspuns: Cred că întrebarea porneşte de la dezastrul de la maternitatea Giuleşti. N-aş fi vrut să fac nicio declaraţie pe temă până la terminarea anchetei. Trebuie să încep prin a exprima regretul enorm pe care îl am pentru acest incident şi să exprim public condoleanţe pentru familiile bebeluşilor şi, în acelaşi timp, speranţa pentru cei care sunt în viaţă că vor fi salvaţi până la urmă. Dar este o speranţă.

Legat de finanţarea sistemului sanitar românesc:

Veţi vedea în aceste zile, probabil, dacă n-aţi văzut încă, ca primă opţiune a tuturor ideea de subfinanţare, şi eu nu susţin că sistemul sanitar românesc este suficient finanţat, dar, înainte de a discuta de subfinanţare, trebuie să discutăm despre stoparea risipei din sistemul sanitar, un sistem care în 2001 avea o finanţare de un miliard de euro pe an, iar astăzi are o finanţare de peste patru miliarde de europe an, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat că ceva se întâmplă, dacă din 2001 până acum creşterea de patru ori a bugetului nu a avut niciun impact pentru sistemul de sănătate. Şi acest lucru trebui să-l aflăm întâi, a adăugat el.

Băsescu a menţionat raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate înaintat Guvernului Boc.

V-aş aduce aminte că, sesizând deficienţele sistemului sanitar din România în 2007, am instituit o comisie prezidenţială de analiză a sistemului sanitar, această comisie formată din specialişti de primă mărime a elaborat un raport, nişte concluzii şi nişte soluţii. Ceea ce eu fac acum este doar să reamintesc Guvernului că la preluarea guvernării, atât în 2008, cât şi în 2009, am predat Guvernului raportul legat de nevoia de modernizare a sistemului de sănătate, a mai spus şeful statului.

Legat de expulzările romilor din Franţa:

Preşedintele a declarat că România înţelege poziţia Franţei în problematica romilor, dar susţine dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul UE şi va colabora cu Parisul pentru găsirea unei soluţii "convenabile" ambelor ţări, dar şi cetăţenilor.

Noi înţelegem poziţia Guvernului francez. În acelaşi timp, susţinem fără rezerve dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene, a declarat preşedintele Băsescu, întrebat ce părere are despre acţiunile Franţei în privinţa romilor.

El a adăugat că există şi o responsabilitate a României, amintind că probleme de acelaşi gen au fost în trecut cu Italia şi au fost rezolvate după ce un număr suficient de poliţişti români au fost detaşaţi în această ţară.

Acelaşi lucru trebuie să îl facem în Franţa, a adăugat şeful statului român.

Traian Băsescu a precizat că Bucureştiul înţelege problemele pe care le creează taberele de romi din jurul oraşelor franceze şi va colabora cu Franţa pentru găsirea unei "soluţii convenabile" ambelor ţări, dar şi cetăţenilor lor.Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Iaşi, că, înainte de a discuta despre subfinanţarea sistemului sanitar, trebuie discutat despre stoparea risipei din sistem, care în 2001 avea o finanţare de un miliard de euro, iar în prezent aceasta este de peste 4 miliarde de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite