Băsescu: Patronatele au reuşit să crească productivitatea, trimiţând oamenii în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Forumul de afaceri româno-nipon desfăşurat la Tokyo, că în 2009, pe fondul crizei economice, productivitatea muncii a înregistrat o creştere de 11,2%, în timp ce în 2008 a fost de doar 6,6%, una dintre modalităţile prin care patronatul a găsit soluţii de creştere fiind trimiterea în şomaj.

Conform discursului dat publicităţii de Administraţia prezidenţială, Băsescu a explicat că în 2009, pe fondul crizei economice, România a înregistrat "o foarte bună creştere a productivităţii", o soluţie pentru ajungerea la acest rezultat fiind trimiterea angajaţilor în şomaj.

"Dacă în 2008 România a avut o creştere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 am înregistrat o creştere a productivităţii muncii de 11,2%. Una din modalităţile prin care patronatul a găsit soluţii de creştere a productivităţii a fost trimiterea în şomaj. Dacă în 2008 am avut un şomaj de 4,4%, în 2009 şomajul a ajuns la 8,3%", a precizat preşedintele.

Totodată, şeful statului a menţionat că inflaţia a scăzut de la 6,3% în 2008, la 4,7% în 2009, iar ţinta de inflaţie pentru 2010 este de 3,5%.

"Trebuie să fac menţiunea că România a intrat în criză economică după nouă ani consecutivi de creştere economică ridicată. În acelaşi timp, trebuie să fac menţiunea că această criză, chiar dacă afectează populaţia şi economia României în ansamblu, are şi un lucru bun, şi anume ne-a arătat toate deficienţele pe care le avem în economia românească, acolo unde a fost lipsa de competitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei, de asemenea ne-a arătat că avem un aparat de stat care cheltuieşte prea mult", a mai spus preşedintele.

"România a fost afectată de criza economică mai mult decât ne-am fi aşteptat în 2008", a mai declarat şeful statului, adăugând că concluzia la care a ajuns este că statul are nevoie de o reformă rapidă.

Băsescu a spus că, în ciuda crizei, rezerva Băncii Naţionale a crescut de la 25 miliarde de euro la 32 miliarde de euro, iar producţia industrială a ultimelor trei luni din anul 2009 a fost mai mare decât perioada similiară din 2008, când a fost un an de creştere economică. "Pentru anul 2010 Guvernul estimează o creştere economică pozitivă de 1,3%, ceea ce se situează cu puţin deasupra mediei estimate de creştere economică pentru Uniunea Europeană", afirmă şeful statului.

Firmele japoneze au adus performanţă şi tehnologie în România

Preşedintele s-a adresat şi investitorilor japonezi, precizând că firmele japoneze au adus în România tehnologie şi performanţă şi a îndemnat reprezentanţii firmelor din Japonia să continue să investească în România. Băsescu a arătat că România a păstrat un mediu favorabil investiţiilor străine, având o fiscalitate redusă, şi a subliniat că în România există posibilitatea dezvoltării de afaceri nu numai pe banii firmelor. "Spre exemplu, firmele care sunt înregistrare în România pot să acceseze fonduri ale Uniunii Europene. România are la dispoziţie din partea Uniunii Europene, până în anul 2015, 32 de miliarde de euro. Sunt bani care pot fi utilizaţi de orice firmă înregistrată în România pentru investiţii în România. Deci aceşti bani pot fi utilizaţi şi de investitori japonezi", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat câteva domenii de interes din punct de vedere al economiei româneşti- retehnologizarea termocentralelor, industria alimentară, energia verde- eoliană şi hidro, producţia de maşini agricole, turism. "Şi aş mai face o ultimă menţiune legată de investiţiile în România, şi anume aceea că orice investiţie în România se adresează unei pieţe de 500 de milioane de cetăţeni, piaţa Uniunii Europene. Şi îmi permit să apreciez că datorită, pe de-o parte, nevoilor de investiţii ale României, pe de altă parte datorită costului încă scăzut al forţei de muncă, România este un loc în care, dacă poţi, este bine să investeşti azi", a apreciat Băsescu.

Şeful statului face, în perioada 9-11 martie, o vizită oficială în Japonia, la invitaţia Majestăţii Sale Imperiale, Împăratul Akihito.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite