Băsescu: Obiectivul major este restructurarea regiilor. Guvernul trebuie să fie tăios!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că obiectivul major înainte de alegerile din 2012 este restructurarea regiilor.

Invitat la emisiunea "Tema Zilei" de la postul public de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că unul dintre obiectivele majore ale noului acord stand-by cu FMI şi UE este restructurarea regiilor de stat.

Citiţi şi:

Băsescu l-a pus pe Boc interimar la Muncă

"Obiectivul major este restructurarea regiilor. Arieratele au crescut galopant, este singurul sector din economie care nu vrut să se restructureze în perioada crizei. A venit timpul să o facă. Guvernul trebuie să fie tăios, chiar dacă anul viitor sunt alegeri. Pentru a fi competitivi în UE nu e suficient să avem un singur domeniu restructurat, ci avem nevoie şi de regii", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a vorbit şi despre una dintre îngrijorările sale: modul în care viitoarele alegeri electorale ar putea influenţa procesele de reformă începute.

"Am văzut declaraţia lui Jeffrey Franks că alegerile de anul viitor reprezintă un pericol. Este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv am insistat mult şi Guvernul a fost de acord, de altfel şi BNR, ca perioada premergătoare anului electoral să o acoperim cu un acord cu FMI şi UE, care să aibă incluse în obligaţiile pe care ni le asumăm exact procesele de reforme care trebuie continuate".

Guvernul va hotărî vineri dacă va menţine obiectivul aderării la Euro

Întrebat despre amânarea aderării României la Zona Euro în anul 2015, Traian Băsescu spune că se poate realiza numai dacă nu se intră în populism electoral.

"Aşa şi cum am spus în Estonia, menţinem pentru 2015 obiectivul aderării României la Euro. Îl putem realiza dacă nu intrăm în populismul electoral", susţine şeful statului, adăugând că toate articolele internaţionale cu referire la România sunt pozitive.

"Eu îmi asum acest risc al fluierăturilor pentru că de multe ori lucrurile nu sunt explicate cum trebuie... Guvernul va hotărî vineri dacă va menţine obiectivul aderării", a precizat şeful statului.

Intrarea României în Schengen, mai degrabă în septembrie

Referitor la intrarea României în acest an în spaţiul Schengen, Traian Băsescu spune că nu este un obiectiv ratat.

"Despre obiectivul Schengen, nu cred că esta ratat oricât s-ar bucura unii de eşec. Refuz ideea că România nu va intra în Schengen.Dacă în iunie PE aprobă intrarea României şi Bulgariei, ne rămân iulie şi septembrie pentru a vedea dacă intrăm. Cel mai probabil se va stabili o dată de intarare în luna iulie, ceea ce nu cred pentru că este simultan cu raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, sau în luna septembrie, când va avea loc Consiliul JAI".

În privinţa rezervelor anunţate de Eurostat faţă de calitatea datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, Traian Băsescu a precizat că experţii trebuie să vină cât mai curând la Bucureşti pentru a se stabili ce nu este în regulă.

El a ţinut să sublinieze că formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României, existând doar "rezerve".

În interviul acordat postului public de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a vorbit şi despre recenta demisie a fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş.

"Avem legi, avem instituţii. Domnul ministru Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească problemele, fie că este vorba de ANI, fie că este vorba de DNA".

Urmaşul lui Botiş trebuie să fie un om care să poată continua aceste procese de reformă

Despre desemnarea unui nou ministru al Muncii, şeful statului spune că ar fi emis imediat decretul de numire dacă premierul i-ar fi propus un ministru "convenabil".

"Nu eu am ales-o. Dacă mi-ar fi propus un ministru convenabil, cu siguranţă emiteam decretul imediat. În momentul în care vor avea persoana potrivită pentru o asemenea funcţie - pentru că, dacă s-a reformat piaţa muncii prin noul Cod al Muncii şi prin legislaţia dialogului social, va trebui continuată reforma în zona socială, dreptul de asistenţă pentru diverse categorii. Or aici sunt legi, trebuie o nouă lege a copilului. O lege generală care este gata, a fost lăsată terminată de ministrul Botiş. Dar legile sectoriale, care decurg - o lege a copilului, o lege a familiei, legea pentru protejarea persoanelor cvu dizabilităţi. Este un set întreg de legi şi va trebui un om care să poată continua aceste procese de reformă", a spus Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite