Băsescu la şedinţa CSM: Justiţia trebuie să soluţioneze vechile dosare, fără discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu, prezent astăzi la şedinţa de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că speră ca în acest an justiţia să lichideze restanţa cu care a aderat la Uniunea Europeană şi că magistraţii ar trebui să fie atenţi la stabilirea datelor în ceea ce priveşte adoptarea codurilor de procedură penală şi civilă.

"Politicul şi Executivul au făcut posibilă intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. La acea dată, justiţia română a intrat cu o clauză de salvgardare, a intrat cu o restanţă. Eu vă propun să lichidăm anul acesta restanţa. Am avut ca termen 2009 să scăpăm de ea. Am scăpat de clauză în ianuarie 2009, dar am rămas cu un mecanism", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului le-a transmis magistraţilor să fie atenţi în privinţa datei de intrare în vigoare a celor două coduri de procedură.

"În lipsa codurilor de procedură, care ar trebui să iasă rapid şi să fie şi bune, mă îndoiesc că termenul 1 ianuarie 2011 este unul fezabil. Dacă Parlamentul nu se va implica în asta să vadă de câţi procurori este nevoie, ce costuri implică, cred că abia 1 iulie 2011 ar fi fezabil. Eu cred că CSM-ul trebuie să fie atent la stabilirea datelor", a mai spus Băsescu.

Preşedintele României şi-a exprimat speranţa că şi în 2010 va continua lupta anticorupţie şi vor fi soluţionate dosare care stau de multă vreme, astfel încât să nu existe impresia că sunt judecaţi doar unii.

Traian Băsescu s-a declarat  mulţumit de activitatea pe care CSM-ul a desfăşurat-o în 2009, când "justiţia a devenit mai juridică şi mai pragmatică".

"Anul trecut am colaborat bine cu CSM. Eu cred că independenţa nu înseamnă lipsă de colaborarea. Aşa că în acest an o colaborare a CSM-ului cu celelalte instituţii va fi benefică", le-a transmis şeful statului celor prezenţi la şedinţă.

În ceea ce priveşte protestele pe care magistraţii le-au făcut în 2009 pentru sporurile lor, Traian Băsescu a spus că prin cooperare se pot rezolva multe din problemele care afectează justiţia.

Şeful statului a afirmat că în cel de al doilea mandat al său se va concentra pe găsirea de soluţii. El a făcut apel la membrii CSM ca până la terminarea mandatului lor, în 2011, să creeze un parteneriat cu Preşedinţia.

Ana Lăbuş, Liviu Dăscălescu şi Florica Bejinaru şi-au depus candidaturile pentru preşedinţia CSM

Judecătoarele Ana Lăbuş şi Florica Bejinaru, precum şi procurorul Liviu Dăscălescu şi-au depus, astăzi candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior.

Membrii CSM au decis să discute problema reînnoirii mandatelor în funcţie de cine îşi depune candidatura.

Până acum, funcţia de preşedinte a fost ocupată de judecătorii Dan Lupaşcu, Iulian Gâlcă, Lidia Bărbulescu, Anton Pandrea şi Virgil Andreieş. Funcţia de vicepreşedinte a revenit procurorilor Liviu Dăscălescu, Cristian Deliorga, Dan Chiujdea, Graţiana Isac şi Bogdan Licu.

Membrii CSM îşi vor alege astăzi preşedintele şi vicepreşedintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite