Băsescu: Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa vor fi folosite de SUA pentru tranzitul trupelor şi tehnicii militare americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în şedinţa CSAT de ieri s-a decis utilizarea de către SUA a Aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru trecerea trupelor şi a tehnicii militare americane înspre şi dinspre Irak şi Afganistan.

"Şedinţa CSAT a avut două subiecte. Primul a fost solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Mihail Kogălniceanu şi portul Constanţa ca infrastructură pentru transportul de tehnică militară şi al trupelor către şi dinspre Irak şi Afganistan. CSAT a aprobat acest lucru", a anunţat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri stragtegice şi pentru SUA, nu numai pentru România.

Şeful statului a mai anunţat că, temporar, pe Aeroportul Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane cisternă ale SUA şi patru avioane de transport C4, având în vedere că una din bazele din Meditarana este într-un proces de modernizare.

"Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este pe termen lung", a precizat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că va transmite Parlamentului, în cursul zilei de marţi, scrisorile privind decizia luată.

Traian Băsescu a mai anunţat că CSAT a decis amplasarea în localitatea Deveselu, din judeţul Olt, a scutului rachetă american. Vezi aici detalii.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit luni seară, la Palatul Cotroceni.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite