Traian Băsescu a promulgat Legea salarizării unitare şi cea a reorganizării instituţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a promulgat Legea salarizării unitare şi cea a reorganizării instituţiilor
Traian Băsescu a promulgat Legea salarizării unitare şi cea a reorganizării instituţiilor

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat astăzi Legea salarizării unitare şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Curtea Constituţională a respins ieri, cu majoritate de voturi, sesizările liberalilor pe Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi Legea salarizării unice, considerând că acestea sunt constituţionale în măsura în care anumite prevederi nu încalcă Legea fundamentală.

Curtea Constituţională (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, că "Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este constituţională în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie", se arată în comunicatul CCR de miercuri. De asemenea, judecătorii au stabilit că "Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice este constituţională în măsura în care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii".

În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, judecătorii arată că, în urma deliberărilor, nu s-a obţinut majoritatea de voturi pentru a lua o decizie, astfel încât discuţiile vor fi reluate pe 18 noiembrie.

Iniţial, CCR trebuia să se pronunţe pe 28 octombrie pe cele trei legi, dar a amânat dezbaterile pentru 9 decembrie, având în vedere "complexitatea problemelor juridice care fac obiectul examinării şi care necesită o analiză deosebit de atentă". Între timp, judecătorii au admis cererea de preschimbare a termenului pentru 4 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite