Băsescu: România, interesată de tehnologia europeană pentru o noua centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită la Paris, a declarat astăzi că România este interesată de tehnologia nucleară europeană pentru construcţia unei a doua centrale nucleare. Preşedintele francez  Nicolas Sarkozy a exprimat disponibilitatea Franţei de a participa la construcţia unei astfel de centrale.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre chestiunea asigurării energiei pentru Europa, Băsescu a punctat că Rusia are vocaţia de a se impune în faţa vecinilor mai ales în chestiuni legate de energie. Sarkozy a ţinut să precizeze că este necesară o politică europeană coerentă în domeniu, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, Sarkozy a subliniat că România ocupă locul şapte în Europa în privinţa numărului populaţiei şi că are vocaţia unei mari ţări europene, dar şi că marile state au mai degrabă mari responsabilităţi decât drepturi.

În privinţa evenimentelor recente din Republica Moldova, Traian Băsescu a apreciat solidaritatea Franţei şi a Parlamentului European, dar a adăugat că şi-ar fi dorit ca şi Comisia Europeană să fie mai implicată. Sarkozy a precizat că într-o astfel de situaţie reacţia Franţei este de a sprijini un stat membru al UE.

Preşedintele României şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să aibă o relaţie mai apropiată cu Azerbaidjanul în ce priveşte chestiunea tranzitului de gaze şi de petrol, având în vedere că această ţară ocupă o poziţie strategică.

În cadrul întâlnirii, cei doi şefi de stat au vorbit şi despre "Politiciile  Agricole Comune". Băsescu a subliniat că este de acord cu Franţa în ceea ce priveşte importanţa acesteia, mai ales în contextul problemelor existente la nivel mondial în ce priveşte alimentaţia.

Traian Băsescu a ajuns astăzi la Paris, în cadrul vizitei unei vizite oficiale de două zile pe care o face în Franţa. Mâine, el va face o vizită la centrala nucleară de la Flamanville.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite