Regele Cioabă: "Rromii îl vor susţine pe Traian Băsescu la preşedinţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Cioabă: "Rromii îl vor susţine pe Traian Băsescu la preşedinţie!
Regele Cioabă: "Rromii îl vor susţine pe Traian Băsescu la preşedinţie!

Regele Cioabă a declarat vineri, la Tg. Mureş, unde participă la un seminar despre minorităţile naţionale, că îşi menţine susţinerea pentru Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, transmite NewsIn.

„Din partea noastră, Traian Băsescu are tot sprijinul pentru că aşa a fost, a fost alături de noi, de Centrul Creştin al Romilor pe care îl reprezint. Îi cerem în schimb să ne ajute mai mult, să pună în aplicare strategia Guvernului, să ceară asta Guvernului, Parlamentului, dânsul are un cuvânt de spus pentru că este conducătorul ţării şi trebuie să aibă grijă de toţi oamenii”, a declarat Cioabă.

Cioabă a adăugat că, de altfel, şeful statului este unica opţiune, deoarece este singurul politician care a făcut o ofertă etniei rome. „Până acum noi nu am avut alte opţiuni, nimeni nu a venit spre noi, noi am mers spre cei care ne iubesc, că dragoste cu sila nu se poate. Sunt mulţi cărora le este ruşine cu romii, nu vor să se alieze cu ei, iată că, domnul preşedinte...Am discutat cu dânsul, avem promisiuni, se pun în aplicaţie. Eu i-am cerut personal sprijin să putem promova creştinismul în rândul romilor, adică biserica să fie centrul comunităţii. Am cerut să avem un departament pentru romi la Ministerul Cultelor”, a afirmat Cioabă.

Acesta a explicat de ce maghiarii, în comparaţie cu romii, care sunt mai numeroşi, sunt o minoritate mai puternică. „Minoritatea maghiară, chiar şi în timpul comunismului, a putut să se organizeze. Aveau ziare, emisiuni în limba maghiară, profesori, oameni care erau bine integraţi în structurile de conducere ale partidului. Pentru noi totul începe din 1990 şi cred că am făcut paşi importanţi. Dacă în 1990 aveau o reprezentare foarte puţină, tatăl meu Ioan Cioabă şi Gheorghe Nicolae erau primii lideri ai romilor, iată acum sunt 250 de organizaţii şi un reprezentant în Parlament, o agenţie naţională pentru romi. Maghiarii au sprijin şi în ţară şi afară, noi nu avem niciun sprijin, ne descurcăm pe propriile picioare”, a explicat reprezentantul romilor. „Suntem foarte căutaţi din 4 în 4 ani, toţi ne iubesc, sunt alături de noi şi ne promit orice, dar asta durează până când trec alegerile după care rămânem aceeaşi necunoscuţi. Minoritatea romă este dezbinată de oamenii politici pentru a fi o masă mare de manevrat foarte uşor în orice parte vor ei. Romii nu au reuşit să se impună, să avem un grup parlamentar”, a continuat Cioabă.

Acesta a identificat şi soluţia. „Ne trebuie un lider adevărat, care să fie iubit şi agreat de toţi, un lider care să ştie să conducă acest popor pentru că altfel ne învârtim încă 40 de ani şi nu vom găsi drumul”, a conchis Cioabă într-o declaraţie dată presei în afara seminarului.
Liderii maghiari participă la Târgu Mureş la seminarul „Identitate naţională şi prezenţă poltică a minorităţilor naţionale”, organizat la Casa Bernady, reuniune la care participă reprezentanţi ai mai multor minorităţi, inclusiv regele Cioabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite