Băsescu la OSCE: Soluţionarea conflictului din Transnistria, o prioritate politică pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la summitul OSCE de la Astana, Kazahstan, că singura metodă de rezolvare a conflictului din Transnistria rămâne dialogul deschis, fără posibilitatea recursului la forţă, soluţionarea conflictului fiind şi o prioritate politică pentru România.

"Pentru a aborda cu succes problematica conflictelor trebuie, în primul rând, să obţinem rezultate tangibile, în reglementarea situaţiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud şi Nagorno-Karabakh, care grevează asupra climatului de securitate în întregul areal al OSCE. Tolerarea unor soluţii impuse prin utilizarea forţei nu este acceptabilă.

Soluţionarea conflictului din Transnistria reprezintă o prioritate politică pentru România. Sprijinim realizarea fără precondiţii a discuţiilor formale în cadrul de negociere consacrat, 5+2, în vederea identificării unei soluţii durabile, cu respectarea deplină a normelor internaţionale şi a integrităţii teritoriale, suveranităţii Republicii Moldova", a declarat Traian Băsescu în cadrul intervenţiei sale din cadrul Summitului OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

El a mai spus că România este încrezătoare în capacitatea OSCE, demonstrată de-a lungul timpului, de a evalua dificultăţile şi blocajele, "de a ajuta în depăşirea abordărilor intransigente şi coagularea unor formule consensuale".

"Singura metodă acceptabilă rămâne dialogul deschis, fără posibilitatea recursului la forţă", a conchis şeful statului, citat de Mediafax.

Tiraspolul recunoaşte că preşedinţia asigurată de Kazahstan a permis obţinerea unor rezultate în privinţa "conflictelor în spaţiul postsovietic" şi în special în ceea ce priveşte Transnistria, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe transnistrean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite