Băsescu: Militarii Forţelor Aeriene merită preţuirea, stima şi recunoştinţa tuturor cetăţenilor României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul Zilei Aviaţiei, în care menţionează că militarii forţelor aeriene merită preţuirea, stima şi recunoştinţa românilor prin jertfele lor şi pentru că s-au aflat permanent în localităţile afectate de inundaţii, ajutând sinistraţii.

"Când spui Traian Vuia, te gândeşti la realizatorul, cu 100 de ani în urmă, al zborului mecanic complet. Numele Aurel Vlaicu ne duce imediat cu gândul la Icarul modern ale cărui aeroplane originale au încântat o lume întreagă. Ne mândrim, de asemenea, cu Elena Stoenescu Caragiani, care s-a numărat printre primele zece femei pilot brevetate din lume, sau cu Victor Atanasiu, al doilea medic militar din lume brevetat ca pilot."

"Apoi, cum aş putea să îl omit pe Henri Coandă, inventatorul necontestat, cu un secol în urmă, al primului avion cu reacţie din lume", afirmă preşedintele în mesaj, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

El precizează că dacă în alte domenii ţara noastră a fost nevoită să depună eforturi substanţiale pentru a recupera decalajul de cunoaştere, de tehnologie şi de inovaţie faţă de marile puteri ale vremii, aviaţia a oferit României şansa unică de a contribui, simultan cu Europa, la dezvoltarea acestui domeniu, scrie Mediafax.

"Ne-am fi bucurat cu toţii dacă, în aceste momente aniversare, am avea de evocat numai realizările obţinute în domeniul inventicii. Din păcate, de-a lungul timpului au existat şi jertfe. Faptele de arme ale luptătorilor aerieni din cele două conflagraţii mondiale au pus în evidenţă riscurile pe care le presupune această meserie."

"Soarta face să amintesc despre periculozitatea meseriei de pilot tocmai acum, când Aviaţia Română este în doliu, la scurt timp după catastrofa aviatică de pe aerodromul Tuzla. Aş dori să folosesc acest prilej pentru a transmite, încă o dată, sincere condoleanţe familiilor militarilor care au pierit prematur în acest tragic accident aviatic", se arată în mesaj.

Preşedintele menţionează că un rol important în dezvoltarea şi amplificarea traficului aerian, în afirmarea aeronauticii româneşti pe plan internaţional l-au avut şi îl au aviaţia civilă, de transport, aviaţia sportivă şi utilitară.

"An după an, când natura se dezlănţuie, apărătorii spaţiului aerian s-au aflat permanent în misiunea de salvare a celor loviţi de furia apelor. Militari ai Forţelor Aeriene sau personal aeronautic civil s-au aflat permanent în localităţile calamitate, ajutând sinistraţii, transportându-i la adăpost, aprovizionându-i cu apă, hrană şi medicamente."

"Prin comportamentul afişat, au dovedit astfel, încă o dată, că merită preţuirea, stima şi recunoştinţa tuturor cetăţenilor României, precum şi a tuturor celorlalţi camarazi de arme. La aniversare, de ziua voastră, a întregului personal navigant, inginerilor şi tehnicienilor, artileriştilor şi rachetiştilor sol-aer, radiolocatoriştilor, a tuturor celor care slujesc aviaţia militară şi civilă, vă adresez gândurile mele de bine şi vă rog să primiţi cele mai sincere urări de sănătate şi realizări în plan personal şi profesional. La mulţi ani!", scrie şeful statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite