Băsescu: "Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o soluţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la postul Radio România Actualităţi că "introducerea unei cote unice pe orice fel de venit este o soluţie pentru reducerea deficitului bugetului de pensii, care blochează dezvoltarea". Şeful statului român a mai declarat că este de acord cu propunerea opoziţiei de introducere pe ordinea de zi a Senatului a OUG privind creşterea TVA.

Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că salută decizia Parlamentului de a munci mai mult.

Întrebat dacă este de acord cu propunerea opoziţiei de a introduce pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Senatului ordonanţa de urgenţă privind creşterea TVA, Traian Băsescu a răspuns: "Categoric, da!".

Eu am avut in vedere doar urgentele legate de Uniunea Europeana. Legea ANI nu exista, legea micii reforme nu exista. Daca parlamentarii vor sa munceasca mai mult, salut acest lucru. Masurile luate fac parte din angajamente cu FMI. In ceea ce priveste angajamentele cu UE nu aveam legi. Eu ma bucur daca Parlamentul a decis sa munceasca mai mult, a declarat Băsescu.

El a adăugat că ordonanţele vizate de opoziţie fac parte din acordul cu FMI.

In general, am incredere in oameni. Indiferent ce as spune eu, raportul public facut de UE este favorabil acestui guvern. Remarc si eu progresele guvernului, dar le-as vrea mai rapide. Am observat critica indreptatita in unele zone pe care presa o face la adresa guvernului. Pe de parte, este un guvern care si-a asumat masuri nepopulare. Un raspuns pe care acest guvern nu l-a dat este legat de deficitul fondului de pensii. Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă valoarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Solutia pentru aceasta problema este imprumutul. Eu si public presez pentru gasirea de solutii. Dar eu nu sunt guvernul.

Despre cota unică:

Introducerea cotei unice pe orice fel de venit. Orice traitor intr-o tara este dator unui impozit. Acesta mi se pare o solutie. Deficitul ar putea fi redus, astfel, cu 1,2 miliarde si ne-am imprumuta mai putin. Eu inteleg foarte bine ca pensiile sunt mici. Hai sa gasim o solutie de echilibru.

Avem un deficit urias al fondului de pensii, care blocheaza dezvoltarea.Trebuie sa creem o tendinta de reducere a acestor deficite.

Despre credibilitate:

Spre deosebire de tarile care au o credibilitatea buna, Romania are o credibilitate scazuta. Lipsa de credibilitate costa, prin dobanzi, prin termenele pentru imprumuturi.

Romania ar da o lovitura extraordinara, daca ar gasi formula sa impoziteze toate veniturile. Politicienii au tentatia de a privi catre interesele de vot, decat catre interesul national. O generalizare a impozitarii venitului in Romania ar crea premisele unei cresteri de 4-5% anul viitor. Avantajele ar fi extraordinare. Dar, nu depinde de presedinte. Daca ar fi depins de mine, as fi facut-o de mult.

Despre intrarea în UE:

Mai avem cativa ani si vom intra in zona euro. Nu trebuie sa fie pentru niemeni deranjanta raportarea la euro. Trebuie re-evaluat momentul intrarii in zona euro, nu neapărat din punct de vedere al posibilităţilor noastre de a atinge parametrii ceruţi de intrarea în zona euro, adică deficit sub 3%, datoria sub 60% din PIB, acesta este un element pe care România îl îndeplineşte în momentul de faţă, proiecţia de intrare în deficit de 3% este 2012.

Ne-am putea mentine 2014 ca an al intrarii in zona euro. Dar, problema este nerezolvarae prompta a deficitelor bugetare si a modului in care ne finantam deficitul. Problema este dacă România va fi sufiecient de consolidată, financiar şi economic, pentru a face faţă în zona euro şi aceasta este o decizie care nu poate fi luată acum. Am actionat extrem de defezat fata de ce urma sa se intample. Nimeni nu a evaluat foarte corect efectul cresterilor masive de salarii, cheltuieli sociale, numar de salariati, etc.

Despre salarii:

Toti am avut salarii mici in anumite etape ale carierei noastre. Eu muncesc 16 ore pe zi. Asa e viata in capitalism. Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu sentimentul ca primul responsabil esti chiar tu si nu statul.

Sunt optimist ca Romania poate sa reia o crestere economica sanatoasa. Eu cred ca furia imobiliara de dinainte de criza nu va mai reveni. Ma bucur ca revenim la o economie sanatoasa. Ajunsesem sa nu mai pretuim banii. Sa ii obtinem prea usor.

Principalele domenii unde se inregistreaza cresteri: productia industriala, transporturi, agricultura, consumul de energie electrica.

Dupa parcurgerea procesului de restructurare, vom putea discuta despre o crestere a salariilor.

Despre emigranţii români:

Romanii vor reveni atunci cand va fi mai avantajos sa lucrezi in Romania decat in Italia. Ei reprezinta o forta de munca bine calificata.

Despre agricultură:

In agricultura avem 2 milioane de hectare de pamant nelucrate. Este rau. Trebuie sa vedem daca acest venit minim garantat nu a facut mai mult rau decat bine. Este inadmisibil sa primesti subventia si sa nu lucrezi pamantul. 

Despre vizita lui Shimon Peres în România:

Suntem o tara credibila prin politica traditionala si prin dezvoltarile din ultimii ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite