Băsescu şi Boc, la Unirea Principatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc vor participa astăzi, la Iaşi, la manifestările din Piaţa Unirii dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor

Manifestările vor debuta cu recitarea textului "Proclamaţia 1861 - recunoaşterea oficială a înfăpturii Unirii" de către maestrul Petrică Ciubotaru de la Teatrul Naţional din Iaşi.

Ulterior, potrivit programului întocmit de municipalitatea ieşeană, vor lua cuvântul în Piaţa Unirii primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, şi şeful statului, Traian Băsescu.

Discursurile, care se vor desfăşura pe parcursul a 60 de minute, vor fi urmate de ceremonialul religios Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea Gărzii de Onoare, Hora Unirii şi momentul folcloric "Noi suntem români!".

În a doua parte a manifestărilor, oficialităţile se vor deplasa la biserica "Trei Ierarhi" pentru depuneri de jerbe la mormântul domnitorului Al.I.Cuza. Ziua se va încheia cu ceremonialul militar al Retragerii cu Torţe şi un concert al artiştilor Ştefan Bănică jr., Loredana Groza şi Morandi, evenimente ce vor avea loc în seara zilei.

De asemenea, primăria va oferi ieşenilor şi un spectaculos foc de artificii cu o durată de zece minute.

Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, regia de transport a anunţat că, sâmbătă, timp ce aproape cinci ore, şase trasee de tramvaie vor fi deviate sau suspendate.

De asemenea, peste 200 de jandarmi din Iaşi şi Bacău vor fi mobilizaţi în zona Piaţa Unirii - Palatul Culturii, forţele de ordine aşteptându-se la un număr mare de participanţi la manifestări, având în vedere că sărbătoarea se desfăşoară într-o zi de sâmbătă.

Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales atât domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859) cât şi al Ţării Româneşti (24 ianuarie 1859). Ulterior, în anul 1862, Al.I.Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică a celor două principate. După înlăturarea lui Cuza din anul 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar Constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite