Băseascu lansează "un semnal public pentru amatori": Combaterea fraudării fondurilor europene, o mare prioritate a SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la şedinţa de bilanţ a SRI că serviciile vor avea o nouă mare prioritate: combaterea fraudării de fonduri publice, şi a explicat că nu la licitaţii se fac aranjamentele, ci ulterior.

Şeful statului a explicat că-n domeniul atragerii fondurilor europene, România a reuşit paradoxul de a fi una dintre ţările cu cel mai mare grad de contractare, dar şi unul dintre statele cu cea mai mică rată de absorbţie, adică de decontare.

Una dintre cauze este corupţia, care nu mai apare în momentul licitaţiei, după cum a constatat Băsescu personal, ci ulterior, la semnarea contractului de execuţie sau pe zona de consultanţă.

Cel puţin, aşa se întâmplă pe contractele mari, susţine preşedintele, unde fraudele nu se fac la licitaţie, la desemnarea câştigătorului, fiindcă este foarte greu să-i influenţezi pe toţi cei 20 - 30 de membri ai comisiei.

Astfel, a detaliat Băsescu, la semnarea contractului, în cadrului negocierilor se stabilesc unele clauze care favorizează compania semnatară, iar pe zona de consultanţă apar firme cu foarte puţini oameni, care trec cu vederea lucruri de proastă calitate.

Potrivit şefului statului, întârzierile la plăţi apar şi din cauza corupţiei, fiindcă unii dintre cei implicaţi nu vor să finalizeze dosarele până nu-şi primesc ceva de la firma contractantă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite