Casa Bartsch a devenit magazin de pantofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea a găzduit multă vreme filiala unei mari bănci europene. Campania „Poveştile Oradei Mari” continuă cu prezentarea Casei Bartsch, construită în stil eclectic după proiectul lui Hanzlián János.

Casa Bartshc, situată pe Republicii la numărul11, a fost ridicată în anii 1900, după cum scrie Liviu Borcea în „Memoria caselor”. Prima mărturie despre această clădire este o reclamă tipărită în 1897, a hotelului „Szechenyi”. Potrivit unui ziar local, casa Bartsch a fost cumpărată la 1 mai 1907 de Ovary Sandor.

Articolul respectiv spunea că proprietarul unui lanţ de cafenele din Budapesta i-a oferit lui Ovary Sandor 14.000 de coroane pe an, pentru închirierea spaţiului de la parterul casei, unde funcţionau pe atunci magazinele Wurts, Olah şi German.

Sediu de bancă

„Autorul articolului notează cu maliţiozitate că, dacă afacerea s-ar realiza, aceasta ar fi cea de-a şaisprezecea cafenea din Oradea, egalându-se astfel numărul băncilor din oraş”, se arată în cartea scrisă de Liviu Borcea.

În 1920, la etajul casei şi-a instalat filiala o instituţie de credit, cunoscută ca Banca Marmorosch, Blank&Co. Banca a fost înfiinţată, potrivit lui Liviu Borcea, în anul 1905, la Bucureşti şi a fuzionat cu Pester Ungarische Comercial Bank din Budapesta, cu Bank fud Handel und Industrie, cu Berliner Handels Gesellschaft şi Banque de Paris et de Pays Bas.

„Era la vremea aceea una dintre cele mai puternice bănci din Europa Centrală”, arată autorul cărţii „Memoria Caselor”. Banca a intrat în Oradea abia după primul război mondial, când capitalul german şi cel ungar a trecut în mâinile românilor. În cei 20 de ani de funcţionare în Oradea, banca a fost condusă de omul de afaceri Ionel I. Şeitan, care după 1930 a fost directorul Băncii Reunite şi al Casei de Economii şi Comerţ Oradea.

Cumpărată de Episcopia Ortodoxă

Casa Bartsch a fost cumpărată în 1938 de Episcopia Ortodoxă Română, pentru 7 milioane de lei. Potrivit celor scrise de Liviu Borcea, episcopul Nicolae Popovici a spus, pe 7 mai 1939, la deschiderea Adunării Eparhiale, că pe locul casei Bartsch urmează să se construiască viitoarea catedrală episcopală a Oradei.

După al doilea Război Mondial, clădirea a reintrat în anonimat. Băncile cu capital privat au fost desfiinţate, iar la parterul clădirii s-a deschis un restaurant lacto-vegetarian, care a funcţionat până în 1992. Etajul şi partea dinspre Parcul Traian au fost transformate în apartamente. Acum, la parterul clădirii funcţionează magazinul Libellula.

Faţada clădirii se extinde pe trei străzi. Este compusă dintr-un parter şi un etaj. Parterul are ferestre şi uşi în arc semicircular, iar etajul are ferestre rectangulare cu coronamente bogate. Ferestrele de la etaj sunt delimitate de coloane cu capiteluri compozite şi sunt încadrate de diverse ornamente, în stil neorenascentist. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite