Barroso: „Criza gazelor a mers prea departe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema livrărilor de gaze are un impact foarte puternic asupra Europei, iar criza dintre Rusia şi Ucraina a mers “prea departe”, susţine preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Problema livrărilor de gaze are un impact foarte puternic asupra Europei, iar criza dintre Rusia şi Ucraina a mers “prea departe”, susţine preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Mesajul său a fost lansat după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, aflaţi pentru o vizită de lucru la Bruxelles.

Barroso a explicat jurnaliştilor prezenţi că Executivul european face “tot ce este posibil, împreună cu preşedinţia cehă a UE, pentru a relua livrările de gaz către Europa”.

Liderul CE a explicat că după alte serii de discuţii cu Moscova şi Kiev,  premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, a acceptat să separe acordul de livrare a gazelor pentru Ucraina de cel de livrare pentru restul Europei, iar premierul Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat că imediat ce monitorii europeni vor fi la muncă, “gazul va începe să curgă”.

În replică, Traian Băsescu a apreciat că Federaţia Rusă reprezintă un partener “inevitabil” al Uniunii Europene, fiind necesare “resursele de diplomaţie şi uneori chiar de răbdare pentru ca parteneriatul cu Federaţia Rusă să devină realitate”.

Interconectarea sistemelor, o prioritate

Şeful statului a menţionat că România nu a fost foarte afectată de criza gazelor. Băsescu a explicat că, la un consum zilnic de 61 milioane de metri cubi de gaze, importul mediu pe timp de iarnă este de 9,1 milioane metri cubi, acesta fiind înlocuit cu păcura la termocentrale.

Atât Barroso, cât şi Băsescu au apreciat necesitatea investiţiilor pentru proiecte de  interconectare a sistemelor statelor UE.

În opinia preşedintelui român, această lipsă nu a permis României să sprijine ţări vecine, “în condiţiile în care avem oarecare resurse care să fie puse la dispoziţie”.

În context, cei doi oficiali au apreciat că Europa trebuie să dezvolte proiecte alternative care să garanteze aprovizionarea cu energie a statelor membre ale Uniunii Europene. Alte teme discutate cu liderul CE au fost găsirea unor modalităţi mai eficiente de cheltuire a fondurilor europene de către România, dar şi mecanismul de monitorizare de către UE.

Tot ieri s-au reunit la Bruxelles miniştri europeni ai energiei pentru a discuta despre lecţiile învăţate din criza gazului rusesc, indiferent dacă între timp această criză se va apropia de final sau se va prelungi. În acelaşi context, o reuniune ministerială a statelor implicate în proiectul european al gazoductului Nabucco va avea loc în 26-27 ianuarie la Budapesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite