Lidia Bărbulescu, propusă pentru şefia instanţei supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Bărbulescu, propusă pentru şefia instanţei supreme
Lidia Bărbulescu, propusă pentru şefia instanţei supreme

Lidia Bărbulescu (54 de ani) a fost propusă, ieri, cu majoritate de voturi, de către Secţia pentru judecători a CSM în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, post rămas vacant la 1 septembrie ca urmare a pensionării magistratului Nicolae Popa.

Propunerea CSM va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu întrucât, conform legii, şeful instanţei supreme este numit prin decret prezidenţial.

În cazul în care şeful statului respinge propunerea CSM trebuie să motiveze în scris refuzul. Lidia Bărbulescu este magistrat din 1978, iar în prezent asigură interimatul instanţei supreme, funcţie ce i-a revenit de drept, întrucât era vicepreşedintele Înaltei Curţi.

Preşedintele instanţei supreme are mandat pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată. Bărbulescu a fost acuzată în 2007 de către ministrul de Justiţie la acea vreme, Monica Macovei, că ar fi fraudat examenul de admitere la Institutul Naţional de Criminologie în favoarea fiicei ei.

S-a delimitat de familia Ceauşescu

Înainte de a-şi prezenta proiectul de manager, Lidia Bărbulescu a dorit să facă două precizări membrilor CSM. „Acel Regulament al examenului de admitere la Institutul Naţional de Criminologie nu era aplicabil fiicei mele”, a declarat judecătorea.

„Nu am nicio relaţie de rudenie cu fosta familie Bărbulescu (n.r. - familia Elenei Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu). Am fost verificată în 2001, când am candidat la Curtea Supremă şi în perioada 2005-2006”, a spus Bărbulescu.

Pentru funcţia de preşedinte al instanţei supreme au mai candidat judecătorii Gabriela Bârsan, Elena Cârcei, Iulian Dragomir şi Dănuţ Cornoiu - acesta fiind exclus din start, întrucât a fost sancţionat disciplinar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite