Bărbatul care trăieşte cu cinci rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul care trăieşte cu  cinci rinichi
Bărbatul care trăieşte cu cinci rinichi

Un bucureştean a suferit ieri, la Cluj-Napoca, al treilea transplant renal şi acum are cinci rinichi. Înaintea operaţiei de ieri, Cristian Geru (37 de ani) avea un singur organ renal care funcţiona, şi acela la capacitate de doar 20%.

Intervenţia realizată la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca este o premieră în România. Potrivit profesorului Mihai Lucan, şeful echipei de medici care l-a operat pe Cristian, cea mai mare problemă a fost lipsa spaţiului din abdomenul pacientului.

„Locurile obişnuite erau ocupate de ceilalţi rinichi transplantaţi. În cele din urmă, am reuşit să îi facem loc şi acestuia”, a declarat ieri Lucan. El a precizat că atât pacientul, cât şi donatorul sunt în stare bună. Operaţia a durat aproximativ trei ore şi au participat cinci medici. Perioada de refacere este, dacă nu intervin alte complicaţii, de două săptămâni. 

Cristian a povestit că suferă de afecţiuni renale de mai bine de 30 de ani, după ce, la vârsta de trei ani, a făcut câteva infecţii urinare. „Toate problemele mele au început după o operaţie în 1975, iar în 1997 am aflat cât de gravă este situaţia şi am decis să fac un transplant. Îmi conferă o calitate mai bună a vieţii decât tratamentul permanent. Nu sunt dependent de un aparat”, a spus bucureşteanul.

Primul transplant la care a fost supus Cristian Geru a fost efectuat cu un rinichi donat de mama sa, în 1999. La al doilea transplant, în 2002, donatorul a fost un prieten, iar noul rinichi provine de la soţia celui de-al doilea donator. Medicii spun că, dacă ar fi scos din organismul bărbatului rinichii bolnavi, acesta ar fi putut muri.

Vrea să se angajeze

Înainte de a fi supus primului transplant, bucureşteanul a lucrat în cadrul unui institut de cercetare. A fost nevoit să renunţe la slujbă, dar spune că şi-ar dori ca, după operaţia de ieri, să îşi găsească un nou loc de muncă. “Spre deosebire de alte ţări, majoritatea celor care sunt supuşi unor transplanturi în România preferă să nu lucreze, ci să trăiască din pensia de boală pe care o primesc”, spune profesorul Lucan.

Situaţiile în care un pacient are nevoie de trei transplanturi sunt foarte rare. Potrivit medicului Mihai Lucan, în Europa există doar 200 de astfel de cazuri, iar în India, ţară cu o populaţie de peste un miliard de locuitori, au fost înregistrate doar patru astfel de situaţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite