Banii UE se pot cheltui pentru salarii şi pensii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumutul de la Comisia Europeană permite, indirect, indexarea veniturilor mici. Împrumutul extern de la Comisia Europeană va finanţa deficitul bugetar rezultat din investiţii, dar şi din susţinerea veniturilor unor categorii defavorizate.

După intrarea primei tranşe de împrumut de la FMI – 4,9 miliarde de euro - în conturile BNR, Guvernul a primit, ieri, acordul scris şi pe împrumutul de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Potrivit premierului Emil Boc, deficitul bugetar – componenta finanţată din partea Comisiei –  va rezulta, în special, din investiţii în infrastructură.

Acestea se vor concentra pe domenii-cheie, precum transporturi, sănătate, agricultură sau mediu. Şeful Executivului a precizat, însă, că deficitul bugetar ar putea fi creat şi din indexarea salariilor şi a pensiilor mici. „Deficitul bugetar va fi făcut şi din obligaţiile sociale ale statului, către pensii şi salarii. Vreau să subliniez că banii nu vor fi orientaţi spre consum individual“, a precizat premierul.

Primii bani de la Comisie, în iulie

Pasul următor aprobării împrumutului este semnarea unui Memorandum de Înţelegere de către Guvern şi Comisia Europeană. „Documentul va cuprinde toate condiţionalităţile, care sunt identice cu cele agreate cu FMI“, a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea.

După semnarea acordului de împrumut – ultima etapă tehnică – va fi disponibilă prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro. „Prima parte din bani va veni la finele lunii iulie, urmând ca încă un miliard de euro să se încaseze spre sfârşitul anului 2009“, a precizat Pogea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite