Bani din arderea gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani din arderea gunoaielor
Bani din arderea gunoaielor

Primăria Odoreu intenţionează să realizeze o fabrică modernă de incinerare a deşeurilor. Primarul din localitatea sătmăreană Odoreu, Dumitru Pop, a prezentat proiectul consilierilor judeţeni, la mijlocul săptămânii şi aşteaptă undă verde din partea instituţiei.

Primarul din Odoreu, Dumitru Pop, intenţionează să reducă din cheltuielile localnicilor la plata facturilor de curent prin înfiinţarea unei fabrici de incinerare a deşeurilor menajere. Dacă proiectul, care a fost prezentat consilierilor judeţeni, la mijlocul săptămânii, va fi aprobat, lucrările vor începe peste un an şi jumătate. Proiectul va fi supus aprobării în toamnă.

Opt hectare de teren

În urmă cu aproximativ un an, patronul firmei SC Estimatus SRL din Timişoara, Vasile Bordâncă, i-a prezentat primarului un proiect de realizare a unei fabrici de incinerare a deşeurilor care ar scăpa judeţul de gunoi şi ar aduce beneficii localnicilor. Pe lângă acestea s-ar crea noi locuri de muncă, iar cetăţenii ar putea beneficia de o micşorare la plata facturilor la energia electrică din profitul de 20% pe care firma se angajează să-l cedeze administraţiei locale în urma concesionării terenului.

Aproximativ 200 de tone de gunoaie arse zilnic

Patronul solicită un teren de până la opt hectare unde să instaleze fabrica, iar edilul comunei susţine că are acest spaţiu. „Am identificat terenul. Avem câteva hectare de păşune comunală care pot fi folosite în acest scop”, a declarat primarul.
Investiţia firmei timişorene se ridică la aproximativ 85 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene şi din bugetul privat. Zilnic, fabrica ar distruge ecologic 200 de tone de deşeuri pe care le-ar transforma în energie electrică.
„Procedura este simplă. Gunoiul este colectat de la cetăţeni, transportat la fabrică şi descărcat într-o cuvă. Din acel moment nu se mai vede nimic. Totul dispare în cel mai ecologic mod”, a declarat Vasile Bordâncă. El a mai spus că gunoiul este supus unei temperaturi de peste 200 de grade care îl transformă în brichete de cărbune. Acest cărbune este supus unor procese tehnologice din care se obţine la final gaz, iar cu gaz se obţine electricitate. „Zgura obţinută din arderea gunoiului este folosită la drumuri”, a mai spus Bordâncă.

Completare la proiectul Consiliului Judeţean

În opinia primarului din Odoreu acest proiect poate fi o completare la proiectul regional de colectare şi depozitare a deşeurilor lansat de Ministerul Mediului şi care va fi implementat în localitatea Doba. „Pe lângă cele şapte centre de colectare care vor fi amenajate în judeţ trebuie să existe şi un loc unde să fie distruse aceste gunoaie”, a mai spus Dumitru Pop.
Primăriile din judeţ ar trebui să rezolve problema colectării şi a transportului deşeurilor la fabrica din Odoreu. Dumitru Pop i-a prezentat proiectul directorului de la Florisal, Vasile Puşcaş,  însă acesta nu a fost prea încântat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite