Bucureşti: Bani de buzunar câştigaţi la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Bani de buzunar câştigaţi la facultate
Bucureşti: Bani de buzunar câştigaţi la facultate

Studenţii pot câştiga între 250 şi 1.500 de lei pentru joburi în cadrul facultăţii, precum tehnician, laborant, copiator sau ofiţer de relaţii cu studenţii. Majoritatea universităţilor oferă propriilor studenţi posibilitatea să lucreze part-time sau full-time în cadrul instituţiei.

Mai citiţi şi:

Dacă în mediul academic din străinătate sunt o tradiţie, joburile din cadrul instituţiilor de învăţământ sunt din ce în ce mai întâlnite şi la noi. Facultatea de Geodezie din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) are angajaţi studenţi cu aptitudini la calculatoare pe posture de tehnician sau de laborant.

„Patru studenţi lucrează patru ore pe zi în laboratoarele facultăţii, având grijă de buna funcţionare a computerelor şi de implementarea anumitor programe, majoritatea cursurilor de la Geodezie desfăşurându-se pe computer“, a explicat decanul facultăţii, Dumitru Onose.

„Îmi plătesc căminul şi cantina“
Studenţii sunt mulţumiţi că au şansa să facă bani de buzunar la facultate. „Câştig 280 de lei lunar. Cu aceşti bani reuşesc să-mi plătesc căminul şi să-mi iau masa de prânz la cantina din campus. Este avantajos“, a spus Dragoş Ciolpan, un student în anul al IV-lea.

Cosmin Ciuculescu, Ioana Moldovan şi Eduard Stoica sunt alţi studenţi care lucrează în cadrul Facultăţii de Geodezie. „Lucrez de aproape doi ani în cadrul facultăţii pentru bani de buzunar. Pe lângă asta, am învăţat şi multe lucruri noi prin intermediul acestui job, aşa că nu îmi neglijez studiile“, a explicat Ioana.

Şi studenţii Academiei de Studii Economice  (ASE) au oportunitatea să lucreze în cadrul universităţii. Preşedintele Senatului Studenţesc din cadrul ASE, Ioan-Radu Petrariu, a declarat, că există peste 50 de joburi dedicate studenţilor. „Sunt joburi acordate pe criterii sociale, spre exemplu unii studenţi nu îşi permit să-şi plătească taxa sau sunt orfani. Ei îşi achită astfel taxele lucrând câteva ore pe zi la bibliotecă sau la biroul de diplome şi la secretariat“, a explicat Radu Petrariu.

Pe lângă acestea, sunt şi joburile studenţilor care se ocupă de serviciul de cazare în cămine. De asemenea, unii studenţi lucrează la departamentul de contabilitate. Un job part-time este plătit la ASE cu 250 de lei lunar iar unul full-time cu 450 de lei.

Joburi de 1.500 de lei la universităţile particulare
Joburile pentru studenţi din cadrul universităţilor particulare sunt plătite mai bine decât la cele de stat. Universitatea Româno-Americană, spre exemplu, are aproape 50 de astfel de posturi ocupate de studenţi.

„Un student poate câştiga şi 1.500 de lei. În general studenţii noştri sunt cei care se interesează de joburi, nu cei ai altor universităţi. Joburile sunt simple: de la copiator xerox până la vânzător de manuale sau implicarea în cadrul Departamentului de Cercetare“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, rectorul Universităţii Româno-Americane, Ovidiu Folcuţ.

Citiţi mâine în „Adevărul“ ce alte joburi mai au studenţii din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite