Bani câştigaţi în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii au fost invitaţi să participe la programele care le permit să lucreze în vacanţa de vară. Tinerii care au fost în America prin aceste programe s-au declarat încântaţi de experienţă şi doresc să aplice din nou.

Programele sunt derulate cu sprijinul guvernului american şi sunt adresate studenţilor. Săptămâna aceasta a avut loc, la Universitatea de Vest, o întâlnire cu Christy Brown, viceconsul în Ambasada SUA la Bucureşti. Diplomatul american a explicat procedura de urmat şi condiţiile care trebuie îndeplinite de studenţii care doresc să intre în aceste programe.

Nu sunt condiţii dure

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească studenţii pentru a putea profita de programele de lucru în America nu sunt exagerate. În programul Go To Sua (GTS)  pot participa toţi cei înscrişi la cursurile de zi ale unei facultăţi acreditate. Studenţii din ultimul an trebuie să demonstreze legături puternice cu ţara natală, pentru a exista garanţia că se vor întoarce în România la finalul programului.

Din punct de vedere financiar, paşii sunt relativ uşor de urmat. Pentru început, studenţii trebuie să achite o taxă de 170 de dolari, 100 de euro avans pentru biletul de avion şi o altă taxă de 35 de dolari. În SUA tinerii pot lucra şi câştiga sume consistente.

3.500 de dolari lunar

Timea Iova, o studentă la Medicină în Timişoara, a fost deja de două ori în America prin programul GTS. Timeea a  lucrat ca „hostes”, job ce presupune primirea clienţilor în restaurante, ţinându-se cont de o listă de aşteptare. Studenta spune că a câştigat în primul an 3.500 de dolari, lucrând 40 de ore pe săptămână. “În primul an am locuit  într-un apartament cu mai multe fete din ţări diferite. Am fost plătită la două săptămâni, iar din salariu se scădea pentru chirie în jur de 50 de dolari.”, a spus Timea.

Distracţie ieftină

Un alt program este „Work and Travel”. Condiţiile pentru a fi acceptat în acest program sunt la fel de flexibile. Doritorii trebuie să fie cursanţi de zi la o facultate de stat sau la una particulară dar acreditată. Participanţii trebuie să aibă peste 18 ani, dar nu mai mult de 28.

Studenţii din primul an de studiu trebuie să fi obţinut cel puţin media 7 pentru a fi acceptaţi. “Cel mai tare în SUA e că, orice job ai, la sfârşitul lunii faci destui bani încât să poţi merge în vacanţă o săptămână. Am cheltuit în prostie. Am fost la Atlantic City, am stat trei zile în hotelul lui Donald Trump, Taj Mahal. Şi asta cu 100 de dolari”, a spus Alina, studentă în anul trei la Universitatea de Vest. Unii dintre tinerii care au fost în SUA prin acest program au spus că au reuşit să lucreze în două locuri în paralel. Sumele adunate de cei care au rezistat să lucreze toată vacanţa în două locuri au atins şi 10.000 de dolari.  A colaborat Andreea Fuleki

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite