Bani din cărţi cu aromă de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tineri au deschis o librărie-cafenea în centrul istoric al Iaşiului Ca să pornească afacerea, tinerii au făcut credite la bănci. Pe viitor, patronii librăriei-cafenea vor să

Patru tineri au deschis o librărie-cafenea în centrul istoric al Iaşiului

Ca să pornească afacerea, tinerii au făcut credite la bănci. Pe viitor, patronii librăriei-cafenea vor să găzduiască
şi evenimente culturale.

Cei care au conceput şi patronează această afacere unică sunt patru tineri, doi băieţi şi două fete, abia ieşiţi de pe băncile facultăţii.

Cei patru investitori provin din alte oraşe ale Moldovei, dar au hotărât să rămână la Iaşi. "Aerul cultural al Iaşiului ne-a atras şi de aceea ne-am hotărât să investim aici în ceva ce ne place", ne spune Bogdan Ojog, unul dintre patronii de la librăria-cafenea Avant Garde, aflată pe strada Lăpuşneanu, în apropiere de Muzeul Unirii.

30 de sortimente de cafea

Inspirată din librăriile franţuzeşti şi irlandeze, Avant Garde, deschisă acum două săptămâni, le propune clienţilor ceaiuri, sucuri naturale şi 30 de sortimente de cafea din 22 de ţări.

"Vrem să dăm clientului libertatea de a răsfoi o carte pe îndelete, înainte de a decide să o cumpere. Acesta este conceptul nou pe care îl propunem", a declarat Bogdan.

Fiecare soi de cafea are specificat conţinutul de cofeină, iar preţul este unic: 3,5 lei. Pentru clienţii care nu consumă cafea există alternativa sucurilor naturale şi a limonadei. O altă facilitate este reţeaua wireless. "Sunt deja mulţi oameni care vin cu laptopurile la noi. Când am pus wireless în cafenea, ne-am gândit în primul rând la turişti", precizează tânărul.

Au apelat la credite

Cel mai greu le-a fost să găsească locul pentru a deschide librăria-cafenea. Cum niciunul nu avea bani cash pentru investiţie, au mers la bancă. "Am apelat la credite bancare pentru a pune pe picioare librăria-cafenea", ne-a povestit Victor Cosmescu, un alt acţionar. În total, cei patru au avut nevoie de câteva zeci de mii de euro pentru a deschide librăria-cafenea.

Din toamnă, patronii de la Avant Garde intenţionează să organizeze în cafenea şi diverse evenimente culturale, cum ar fi lansări de carte. Bogdan Ojoc spune că în acest mod vrea să încurajeze tinerele talente şi să atragă cât mai mulţi artişti.

"Bun gust şi gust bun"

"Mergem pe ideea de bun gust şi gust bun. Mai exact vrem să atragem publicul printr-o carte bună, combinată cu gustul bun al cafelei", a adaugat Bogdan.

Clienţii care trec pragul librăriei-cafenea găsesc volume atât din literatura română, cât şi din cea străină. "Ideea tinerilor este minunată. Am observat că au titluri de cărţi noi, albume de artă. Am de gând să cumpăr de la ei", a declarat colecţionarul Dumitru Grumăzescu, unul dintre primii ieşeni care a trecut pragul librăriei.

Vrem să atragem publicul printr-o carte bună, combinată cu gustul bun al cafelei
Bogdan Ojog,
patron

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite