Populaţia Bangladeshului bea apă otrăvită cu arsenic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arsenicul este prezent în majoritatea iazurile săpate pentru creşterea peştilor şi stocare a apei destinate agriculturii precum şi în apa destinată consumului, arată un studiu publicat ieri în revista "Nature Geoscience", citat de AP.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Vietnamul şi Cambodgia. Studiul îşi propune să ajute acestel de ţări, unde ţări unde apa potabilă este într-adevăr o raritate, să elaboreze o strategie pentru a furniza apă într-adevăr potabilă populaţiei.

Otrava, care nu poate fi depistată după gust sau după miros, a contaminat rezervoarele de apă, infiltrându-se din depozite naturale în sol sau din deşeuri agricole şi industriale. Consumul îndelungat al acestei ape provoacă îmbolnăvirea de cancer, probleme ale pielii, anomalii ale riscului cardiac şi moartea.

Circa 25 de milioane de locuitori ai Bangladeshului sunt expuşi consumului zilnic de arsenic prin consumul de apă curentă, iar cercetătorii estimează că sute de mii de persoane vor muri de cancer al plămânilor, vezicii urinare şi pielii, provocat de otravă.

Potrivit realizatorilor studiului, această otrăvire în masă a revervelor de apă ale Bagladeshului a avut loc din cauza orezăriilor, care contaminează apoi pânza freatică.Totuşi, orezăriile înseşi au un conţinut de arsenic mai redus decât rezervoarele. Explicaţia ar fi că iazurile colectează deşeuri de tot felul, umane şi vegetale, pe care microbii le descompun eliberând arsenicul.

Lupta împotriva poluării apei curente cu arsenic însă costă Bangladeshul milioane de dolari. Potrivit UNICEF, 80% din puţurile din cele peste 8.000 de sate ale ţării sunt otrăvite

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite