Băncile îi păsuiesc pe botoşănenii cu datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditorii renegociză contractele cu clienţii care nu pot achita ratele la timp

De cele mai multe ori, se prelungeşte perioada de rambursare a credi-tului şi chiar se acordă perioade de graţie.

Botoşănenii care au făcut credite la bănci pentru a-şi cumpăra locuinţă, maşină sau aparate electrorcasnice şi care nu îşi mai pot achita ratele din cauza crizei financiare sunt păsuiţi de creditor.

Oficialii băncilor spun că nu recurg la executări silite pentru că nu ar avea ce face cu apartamentele sau bunurile preluate, în condiţiile în care preţul imobilelor a scăzut considerabil şi clienţii sunt din ce în ce mai puţini.

„De la începul anului şi până acum nu am recurs la executări silite pentru că nu avem niciun interes să ne transformăm în agenţie imobiliară. Interesul nostru este să ne recuperăm banii împrumutaţi", ne-a declarat Mircea Popovici, director adjunct al Sucursalei BRD Botoşani.

Oamenii n-au bani de rate

Şi oficialii altor unităţi bancare exclud varianta executărilor, cel puţin pentru moment. „Facem tot posibilul pentru a nu se ajunge la executări silite. Căutăm alte soluţii care să avantajeze atât clientul, cât şi banca. De la începutul anului şi până în prezent nu am recurs la executări silite", a precizat Dan Vasiliu, directorulsucursalei Botoşani a Băncii Transilvania. Botoşănenii spun că le este din ce în ce mai greu să-şi achite la timp ratele.

Acordă perioade de graţie

„E normal ca băncile să nu recurgă la executări silite. Populaţia ar plăti dacă ar avea bani. Trebuie să se adapteze şi băncile la situaţia de criză", ne-a spus Valentin Sandu, student. Majoritatea băncilor au început să acorde perioade de graţie celor care au credite contractate pe perioade de 25-30 de ani.

În cazul botoşănenilor cu credite pe o durată mai scurtă de timp, băncile măresc perioada de rambursare. „În situaţiile în care clienţii au probleme în a-şi achita ratele lunare îi invităm la discuţii şi încercăm să găsim o soluţie cât mai bună. Există mai multe posibilităţi, începând de la prelungirea duratei de rambursare a creditului, astfel încât valoarea ratelor lunare să fie mai mică şi până la acordarea unei perioade de graţie de o lună, două sau chiar de jumătate de an", a precizat Mircea Popovici.

"Populaţia ar plăti, dacă ar avea bani. Trebuie să se adapteze şi băncile la situaţia de criză", a spus Valentin Sandu, student

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite