Băncile îi lasă pe gorjeni fără locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi oameni ajung să nu-şi poată plăti împrumuturile contractate

Numărul gorjenilor rău-platnici la bănci a crescut cu peste 50% în ultimele două luni. Din acest motiv unităţile bancare încep să intre în posesia locuinţelor cu care oamenii au garantat ca să obţină creditul. Potrivit directorului Băncii Naţionale (B.N.), filiala Gorj, Gheorghe Birău, situaţia este îngrijorătoare, dar nu este atât de gravă dacă ne raportăm la alte judeţe din ţară.
„Există un trend ascendent al numărului de datornici restanţi, dar procentual Gorjul stă mai bine decât celelalte judeţe şi suntem mult sub media pe ţară. Este îngrijorător însă acest procent de 50%“, a declarat Gheorghe Birău.
Nici în ceea ce priveşte numărul de executări silite nu ieşim din tipare, Gorjul fiind unul dintre judeţele în care sunt cele mai puţine acţiuni de acest tip.

Şomajul duce la restanţe


În Gorj numărul datornicilor restanţi a crescut în ultimele două luni, specialiştii punând acest lucru şi pe seama creşterii ratei şomajului, care a ajuns la 8,7%. Băncile nu ţin prea mult seama de explicaţiile sociale.
„Băncile acţionează ca şi până acum, dar arată o deschidere către restructurarea datoriilor pe fondul acestei idei de criză“, a mai declarat Birău. În opinia directorului Băncii Naţionale, situaţiile delicate pot fi evitate printr-un contact mai strâns între bancă şi clientul său: „Ar fi bine ca în perioada următoare, clientul băncii, persoană fizică sau juridică, să-şi urmărească graficele de rambursare şi să negocieze clauzele din contractul iniţial în asemenea manieră încât să nu fie puşi în situaţia executării silite“.

Gorjenii, furioşi pe politica bancară


Oamenii nu înţeleg motivele pentru care băncile adoptă o politică din ce în ce mai agresivă faţă de clienţi, prin dobânzile mari şi prin îngreunarea condiţiilor de creditare. „Tot timpul mi-a fost frică de bănci şi am făcut cu teamă un împrumut. Acum se vede că am avut dreptate, mulţi vor rămâne pe drumuri din cauza unor bani pe care i-au cheltuit demult“, a declarat Daniela Creţu, de 34 de ani, din Târgu-Jiu.
Şi alţi târgujieni se simt ameninţaţi de bănci: „Ca toată lumea, am făcut şi eu un credit şi speram ca băncile să-şi ajusteze comisioanele şi dobânzile la împrumuturi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ci din contră. Nu ştiu cât timp o să-mi permit să plătesc rata care mi-a crescut de două ori în ultimele patru luni“, a spus Remus Croitoru, 42 de ani, Târgu-Jiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite