Banchete între fiţe şi criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele licee îşi organizează balul de absolvire la restaurante, iar altele renunţă la tradiţie. Preţurile pentru petrecerea de final de clasa a XII-a variază între 50 şi 150 de lei de persoană, iar excursiile sunt circa 300 de lei.

Elevii unuia dintre cele mai importante licee din Brăila, Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“, au ales un restaurant aflat la marginea oraşului. „Noi am analizat două oferte şi a fost aleasă cea mai scumpă, deoarece s-a considerat că acolo ne vom simţi mai bine.

Vor participa 170 de elevi, iar preţul este de 140 de lei de persoană, bani în care sunt incluse şi meniurile celor 50 de profesori. Cealaltă ofertă era de 80 de lei“, a declarat Cristiana, eleva care s-a ocupat de organizarea balului care va avea loc la 11 iunie.

Excursiile sunt la modă printre gorjeni. Elevii de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu vor merge la Băile Olăneşti, în timp ce alţii au petrecut deja la Sighişoara sau la Mamaia. „Am avut trei clase care au mers în excursie, pe 15 mai, la Sighişoara şi la Mamaia“, a spus Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret“.

Absolvenţii din Braşov nu renunţă la banchetele programate între 1 şi 15 iunie, localurile preferate fiind cele din Poiana Braşov şi Predeal. În Poiană au fost rezervate restaurantele de la hotelurile Alpin, Monteray şi Piatra Mare, preţurile variind între 200 şi 400 de lei. „Noi am optat pentru hotelul Rozmarin din Predeal, pentru că ne asigură şi transportul dus-întors. Ne costă 250 de lei, bani în care intră şi meniul pentru cei 40 de profesori“, a spus Agnes Paizs, elevă la Colegiul Naţional „dr. Ioan Meşotă”.

Profesorii constănţeni şi-au plătit meniul

Majoritatea adolescenţilor din Constanţa au ales staţiunea Mamaia. Elevii de la Grupul Şcolar „Emil Palade“ au plătit 150 de lei de persoană pentru petrecerea desfăşurată la Iaki, în timp ce alţi colegi au ales restaurantul Savoy, pentru un meniu de 50 de lei. La Melody, preţul unui meniu este de 80 de lei.

Profesorii Grupului Şcolar „I.N. Roman“ din Constanţa şi-au plătit singuri consumaţia la restaurantul Colonade. „Am preferat să plătim câte 65 de lei, ca să nu existe discuţii“, a spus Daniela Flonder, directorul liceului.

În Sibiu, în topul preferinţelor elevilor se află locaţii precum Majestic, Silva sau Hilton. „Nu considerăm că efortul financiar este extrem de mare, iar banchetul oricum îl facem o singură dată în viaţă. În fiecare clasă sunt cel mult doi elevi care nu îşi permit să meargă. Vom strânge mai mulţi bani şi vom acoperi şi meniurile lor”, a spus Mihai Grigorescu, elev la Colegiul Tehnic Textil.

Mulţi dintre liceenii din Râmnicu Vâlcea au mers în excursii. „Am avut trei clase de a XII-a care au făcut petrecerea la Cumpăna, lângă barajul Vidraru, iar altă clasă a mers la Buşteni. I-a costat 300 de lei de persoană“, a spus Cătălin Pană, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân“.

Elevele din Craiova s-au gândit din timp la petrecere. „M-am pregătit trei luni. Am mers la croitor, mi-am făcut o rochie de prinţesă. Am cerut să avem parte de ultima fiţă: o fântână de ciocolată, aşa cum este la evenimentele mari“, a spus Alina Vlad, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“. ( Au colaborat redacţiile „Adevărul de Seară“ )

Piteştenii renunţă la bal

Mulţi dintre piteşteni renunţă la banchet. La Liceul „Alexandru Odobescu“ există nouă clase în an terminal şi doar trei dintre ele au organizat petrecerea.

„S-au schimbat vremurile. Din păcate, banii sunt o reală problemă.  Ne tentează să renunţăm definitiv la varianta banchetului “, a afirmat Daniela Bran, directorul liceului piteştean. „Nu se mai fac excursii ca pe vremuri, pentru că nu sunt bani. Anul acesta majoritatea elevilor au ieşit la picnic, la marginea oraşului, pentru a sărbători sfârşitul de an. O singură clasă, cu 30 de elevi, a mers în excusie pentru trei zile, la Sinaia. Preţul a fost 300 de lei de persoană”, a afirmat Ligia Surugiu, directorul Liceului „Mihai Viteazul“.

În Slatina, nu toate unităţile şcolare organizează banchete. „Noi nu mai facem banchet. Am avut în luna martie «Seara Majoratului»“, a spus Mircea Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ion Minulescu“.

Tradiţia învinge recesiunea

image

Absolvenţii Liceului „Gheorghe Ţiţeica“ din Drobeta-Turnu Severin se îmbracă în robe în fiecare an 



În Drobeta-Turnu Severin, mulţi elevi au renunţat la banchete. Dar nu şi cei de la Liceul „Gheorghe Ţiţeica“, unde tradiţia învinge criza: la fiecare sfârşit de an şcolar, elevii se întâlnesc, la 3 iunie, la sărbătoarea „Ani de liceu”. „Toţi cei 300 de elevi se vor întâlni în faţa Palatului Cultural «Theodor Costescu», îmbrăcaţi în robe şi vor primi un omagiu din partea unităţii de învăţământ“, a declarat directorul Rodica Popescu.

După-amiaza, elevii şi profesorii vor merge la restaurantul Continental, unde se va organiza un bufet suedez, iar de muzică se vor ocupa elevii. „Fiecare elev nu va scoate din buzunar mai mult de 40-50 de lei. Am hotărât să facem acest lucru, pentru ca toţi copiii să poată participa”, a precizat Popescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite