Bănăţenii se grăbesc să-şi asigure casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi de calamităţi şi obligaţi de bănci să-şi asigure locuinţele, timişenii au provocat o creştere record pe piaţa locală a asigurărilor. Numărul celor care şi-au asigurat locuinţele a crescut cu 12 la sută pe ţară.

În Timiş creşterea a fost de 20 la sută, dublu faţă de creşterea de anul trecut a pieţei locale.

Creşterea spectaculoasă de pe piaţa asigurărilor se datorează, în principal, dezvoltării rapide a proiectelor imobiliare noi. Cele mai multe apartamente sunt plătite cu credite ipotecare, situaţie în care băncile impun încheierea unei asigurări. Directorii firmelor de asigurări au mai spus că şi dezastrele naturale, tot mai des apărute în ultimii ani, au determinat oamenii să-şi schimbe mentalitatea.

Cultura asigurărilor

Alexandru Tivadar, directorul ARDAF Timiş, a declarat că maturizarea mentalităţii clienţilor este o explicaţie a creşterii consistente a numărului celor care au încheiat o asigurare pe locuinţă.  ,,Timişorenii au început să conştientizeze că au nevoie de o astfel de protecţie. Încet, încet, se observă dezvoltarea unei culturi a asigurărilor şi în judeţul nostru”, a precizat Alexandru Tivadar.

Clienţi refuzaţi

Nu toţi locuitorii din Timiş pot să-şi încheie o asigurare pe casă. Dacă imobilele se află în zone inundabile, firmele de asigurări refuză semnarea unui contract. ,,Nu avem hărţi ale zonelor inundabile, dar ştim şi că în mediul rural există locuri unde sunt des inundaţii. Dacă an de an într-un sat s-a revărsat un râu, nu facem asigurări acolo. Poate alte firme se încumetă, dar, în mod sigur, cer sume imense”, spune Alexandru Ghica, inspector de asigurări în cadrul Allianz Ţiriac.

Plătesc mii de euro pe an

Firmele de asigurări din Timiş spun că sumele asigurate se încadrează între 20.000 de euro şi un milion de euro. ,,Avem clienţi care deţin imobile vechi, de exemplu în Piaţa Unirii. În aceste cazuri, proprietarii pot să scoată din buzunar şi 4.000 de euro pe an pe asigurare”.

Plăţi în rate

Asigurările pot fi plătite în tranşe trimestriale. Pentru cei care aleg să plătească integral, firmele de asigurări oferă reduceri de 5%  Principalele asigurări la care apelează timişenii sunt cele pentru maşină, casă, dar şi asigurările medicale pentru călătoriile în străinătate. Când este vorba despre siguranţa propriei locuinţe, locuitorii se tem cel mai mult de incendii, furturi şi inundaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite