Bâlbâială în jurul taxei auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile financiare au încasat ieri taxe triple de înmatriculare, din cauza unei erori. Deşi noua formă a taxei auto era programată să intre în vigoare pe 15 decembrie, Guvernul a grăbit termenul cu şase zile. Majorarea taxei a dus la proteste.

Confuzie şi nervi, prin asta au trecut ieri posesorii de autoturisme second-hand care au vrut să îşi plătească taxa de înmatriculare la administraţiile financiare din toată ţara.

Noua taxă de înmatriculare pentru maşinile rulate, mărită de trei ori, ar fi trebuit să intre în vigoare pe 15 decembrie. Luni însă a fost publicat în Monitorul Oficial anunţul de modificare a taxei, în care nu era precizată data exactă de intrare în vigoare a ordonanţei Guvernului.

Astfel, prevederile actului normativ au intrat în vigoare la momentul apariţiei în Monitor, iar toate persoanele care au achitat ieri taxa au plătit după noul sistem de calcul.

„Administraţiile financiare au primit ieri dimineaţă noul software prin care este calculată taxa, precum şi Monitorul Oficial în care este publicată ordonanţa.

Au recalculat taxa pe poluare auto pentru dosarele analizate ieri, după noua formulă, pentru că ordonanţa a intrat în vigoare la data publicării”, au declarat reprezentanţii biroului de presă al ANAF.

Aglomeraţie la RAR

Şi la birourile Registrului Auto Român (RAR) din mai multe judeţe s-au înregistrat probleme ieri. Din cauza aglomeraţiei, evaluarea tehnică a maşinilor a fost blocată, iar programările s-au mutat pentru astăzi.

Serviciul de Înmatriculări din cadrul IPJ Hunedoara este asaltat zilnic de circa 200 de persoane care îşi depun documentele pentru înmatricularea autoturismelor cumpărate din străinătate, la mâna a doua.

Din cauza numărului foarte mare de solicitări, angajaţii de la Înmatriculări lucrează o normă şi jumătate zilnic, adică cu trei-patru ore peste program.

La Ploieşti, peste 250 de prahoveni îşi verifică zilnic maşinile la RAR. Numărul acestora a crescut după ce s-a anunţat majorarea taxei. Aglomeraţie este şi la Serviciul de înmatriculări auto Prahova, unde funcţionarii de la cele trei ghişee abia mai fac faţă solicitărilor, motiv pentru care şi-au prelungit programul cu cel puţin o oră zilnic.

În Argeş, isteria provocată de triplarea taxei auto i-a cuprins atât pe comercianţii de maşini la mâna a doua, cât şi pe argeşenii care şi-au achiziţionat un autoturism pentru uz personal.

Serviciul Regim Permise si Înmatriculare Vehicule Argeş se confruntă, în aceste zile, cu o avalanşă de dosare. Funcţionarii celor două ghişee abia au făcut faţă marţi celor peste 1.200 de cereri.

Şi în Vâlcea a fost coadă la RAR. „Foarte multă lume a venit în ultimele două zile să facă RAR-ul la maşini, Potrivit lui Cristi Preoteasa, şeful Reprezentanţei RAR Vâlcea, „numărul celor care vor mai veni cu maşinile va scădea. Multă lume şi-a făcut nişte calcule. Oamenii au mers în afară, şi-au luat maşini şi acum constată că îi costă mai mult taxele decât autoturismele, şi nu se merită să dea atâţia bani.

Reacţii din partea Comisiei Europene

Potrivit unui oficial al Comisiei Europene citat de Mediafax, taxa de înmatriculare pentru maşinile second-hand cu normă de poluare Euro 4 ar trebui suspendată, pe motiv că această măsură se aplică în legislaţia europeană.

În schimb, autorităţile române au decis triplarea taxei de înmatriculare la toate autoturismele rulate, fără a face diferenţe între normele de poluare, şi au suspendat doar taxa pentru autovehiculele noi.

În noiembrie au fost înmatriculate în România aproape 55.000 de autoturisme, cu 6.000 de unităţi mai puţin decât luna precedentă, potrivit datelor Serviciului de Înmatriculări.

Aproximativ 75% dintre acestea, adică 41.000 de unităţi, sunt maşini rulate. Aceasta este cea mai ridicată pondere deţinută de autoturismele second-hand anul acesta.

Noul bir pentru maşini scoate oamenii în stradă

La Constanţa, în faţa Administraţiei Financiare, mai multe persoane au protestat ieri faţă de noua taxă auto. Oamenii erau nemulţumiţi că au ajuns în faţa ghişeului să îşi achite taxa şi s-au trezit că li se cere triplu faţă de suma iniţială.

Peste 50 de şoferi au protestat marţi faţă de majorarea taxei de poluare, în faţa Administraţiei Financiare din Buzău, blocând vreme de o jumătate de oră traficul în centrul oraşului. Posesorii de autoturisme second-hand au luat cu asalt de dimineaţă ghişeele de la Finanţele Publice, ca să îşi plătească taxa de înmatriculare la vechea valoare.

Supăraţi că deja li s-a cerut taxa triplată, şoferii şi-au adus maşinile şi au blocat toate străzile din jurul Administraţiei Financiare. „Am făcut RAR-ul şi trebuia doar să plătesc la Trezorerie suma de 3.000 de lei.

Acum trebuie să dau 9.000, chiar dacă nu suntem decât pe data de 9 şi mai e până pe 15 decembrie“, ne-a declarat unul dintre protestatari.

Toţi şoferii buzoieni, posesori de maşini second-hand, nemulţumiţi de majorarea taxei de poluare auto, vor merge să protesteze la Bucureşti pe 13 decembrie.

La Braşov, oamenii au fost foarte supăraţi că, peste noapte, trebuie să scoată mult mai mulţi bani din buzunar. „Cel care a cumpărat acum două săptămâni o maşină, şi s-a trezit peste noapte că bugetul lui de a plăti taxa este de 200-300 de euro, şi plăteşte acum 2.000-3.000 de euro, ce se face?”, a vociferat unul dintre proprietarii de maşini veniţi să plătească taxa.

 Protestatarii spun că pe data de 15 decembrie vor organiza un miting de amploare în faţa Palatului Victoria pentru a cere suspendarea ordonanţei prin care Guvernul a triplat taxa de poluare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite