Balastierele care ne otrăvesc apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropierea unui cartier de locuinţe din Ploieşti funcţionează o exploatare de balast care, teoretic, a fost închisă, dar unde, în realitate, se lucrează la capacitate maximă. Aproape 100 de camioane vin zilnic să încarce nisip şi pietriş pentru şantierul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti. Exploatarea nu a primit însă avize de funcţionare. 

De mai bine de jumătate de an, pe opt hectare care înainte erau cultivate de ţăranii din Strejnic şi Târgşorul Vechi, se sapă gropi imense. Zeci de camioane sunt încărcate zilnic cu nisip şi pietriş pe care le transportă la şantierul autostrăzii Bucureşti - Ploieşti.

În doar câteva luni, gropile au ajuns, în unele locuri, la 25 de metri adâncime, iar diametrul lor ajunge la dimensiunea a cinci - şase terenuri de fotbal puse la un loc. „Pentru că săpăturile au ajuns la nivelul pânzei freatice, aceasta este poluată, din cauza expunerii la factorii de mediu. În acest moment, alimentarea cu apă a locuitorilor din zonă nu este pusă în pericol, dar, dacă exploatarea va continua, sătenii vor rămâne fără apă în fântâni", a explicat Ştefan Popescu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova.

Exploatarea din apropiere de Ploieşti era făcută iniţial de firma Metal Construct Trading 2008, înregistrată la Budeşti, judeţul Călăraşi. Din cauza neregulilor, firma a primit de la comisarii de mediu o amendă de 60.000 de lei şi administratorilor li s-a impus sistarea activităţii. Societatea a oprit activitatea, însă exploatarea de balastru se face în continuare. Responsabilă este acum societatea Agregate Sorturi Balast SRL. Ambele firme aparţin omului de afaceri Nicolae Nacu, din Călăraşi.

Amenzi pe bandă rulantă

Garda de Mediu, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Poliţia Economică şi cea Rutieră au făcut controale şi au dat amenzi în continuare. Ultima vizită a inspectorilor a fost în urmă cu două săptămâni. Activitatea se opreşte, patronul are de plătit încă o amendă de 60.000 de lei şi s-ar putea alege şi cu dosar penal. „Nu ne rămâne decât să înaintăm o plângere penală, pentru că altfel, nu putem stopa dezastrul ecologic care se petrece acum lângă cartierul Mitică Apostol. Dacă proprietarul exploatării va schimba iar firma, o vom lua de la capăt", a declarat Ştefan Popescu. Chiar dacă a fost amendată, muncitorii continuă să sape, iar sute de camioane de la pleacă zilnic încărcate cu nisip şi pietriş.

Pentru că maşinile nu au autorizaţie de a ieşi în DN1A, poliţiştii de la circulaţie au dat şi ei mai multe amenzi firmei lui Nicolae Nacu. „Poliţiştii rutieri au aplicat vineri o amendă de 6.000 de lei societăţii respective. Au fost sesizate şi Inspectoratul în Construcţii şi Garda de Mediu", a precizat agentul Raluca Brezeanu, de la IJP Prahova.

Conducerea firmei care deţine exploatarea nu a dorit să comenteze în niciun fel situaţia şi nici muncitorii de pe şantier nu vor să vorbească despre activitatea firmei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite