Bakari, tânăra care a învins moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unica supravieţuitoare a Airbusului prăbuşit în Oceanul Indian a petrecut 12 ore în apă, printre cadavre, înainte de a fi salvată. Presa din întreaga lume relatează despre adolescenta care a scăpat în mod miraculos din recenta catastrofă aeriană.

Mai citeşte şi:
adevarul.it- Avionul prăbuşit ieri nu avea permisiunea să zboare în Franța
adevarul.it - Lista celor mai sigure companii aeriene
adevarul.es - Compania aeriană Clickair fuzionează cu Vueling

Un Airbus s-a prăbuşit în Oceanul Indian
VIDEO De ce suntem fascinaţi de catastrofele aeriene
Tot mai multe Airbusuri au probleme
Un avion yemenit Airbus 310 s-a prăbuşit lângă Insulele Comore


Bakari Baya, în vârstă de 14 ani, este în prezent internată în spital, dar starea ei de sănătate „nu este îngrijorătoare“, potrivit declaraţiilor medicilor. Cotidianul „Le Figaro“ o descrie „fragilă, timidă, neştiind aproape deloc să înoate“.

Cu toate acestea, în mod miraculos, Baya a fost recuperată în viaţă de echipele de intervenţie comoriene, după ce a petrecut mai bine de 12 ore în apele Oceanului Indian.

Fiind în stare de hipotermie, a fost acoperită imediat cu mai multe pături şi i s-a dat să bea apă caldă cu zahăr, apoi a fost transportată la spitalul El Maarouf din Moroni. Originară din satul Noiumadzaha de pe insula Comore Mare, provenind dintr-o familie cu patru copii, Bakari Baya locuia la Marsilia.

Împreună cu mama ei (despre care nu ştie că a murit), plecase din Franţa luni, de pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din Paris.

După cum i-a povestit tatălui mai târziu, Baya a scăpat cu viaţă pentru că pur şi simplu a fost „azvârlită din avion“. „S-a trezit în apă, lângă avion. A auzit mai multe voci în jurul ei, dar nu a putut vedea pe cineva, era prea întuneric“, a povestit ulterior Karim Bakari pentru postul de radio francez RTL. Tatăl fetei susţine că fiica sa are arsuri la genunchi şi o fractură.

Sicriele zburătoare din Yemen

Tragedia din Comore era previzibilă, susţin pasagerii care au mai călătorit cu această companie aeriană. Ei spun că avionul care s-a prăbuşit era un „sicriu zburător“.

„De la Paris la Saana (capitla Yemenului) zborul respectă normele, dar de la Saana la Moroni (capitala Insulelor Comore) totul se tansformă într-un coşmar, pentru că se schimbă avionul cu altul mai prost, se vând mai multe bilete decât locurile aeronavei, îmbarcare se face ca şi cum te-ai urca în taxi“, susţine un călător.

Un grup de tineri francezi originari din Comore, au blocat ieri pe aeroportul parizian Roissy îmbarcarea pasagerilor pentru un zbor al companiei Yemenia cu destinaţia Sanaa şi escală la Marsilia, informează AFP.

image

Prima fotografie a tinerei Bakari Baya pe patul spitalului El Maaraouf din Moroni  Foto: Afp

„La o reuniune a membrilor comunităţii persoanelor originare din Comore, tinerii au propus blocarea zborurilor Yemenia pentru a protesta faţă de condiţiile deplorabile în care ne obligă să călătorim după ce am ieşit din spaţiul european. Noi considerăm că este singurul mod de a ne face ascultaţi“, a explicat pentru Bacar Soilihi, un francez originar din Comore.

Yemenia se apără

Compania aeriană Yemenia, criticată în Europa pentru lipsa standardelor în domeniul securităţii, după prăbuşirea unui avion al său marţi, în apropierea Insulelor Comore cu 153 de persoane la bord, a declarat ieri, într-un comunicat, că asigură în mod regulat mentenanţa flotei sale.

Secretarul de stat francez pentru Transporturi, Dominique Bussereau, a amintit marţi că avionul A310-300 al companiei Yemenia, vechi de 19 ani, a fost „exclus de pe teritoriul francez  în urmă cu câţiva ani întrucât prezenta o serie de nereguli la nivelul dotărilor“. Compania era monitorizată de Uniunea Europeană, Comisia constatând în iulie 2008 lipsa unor norme de securitate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite