Băimărenii aud, pe an ce trece, tot mai slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băimărenii aud, pe an ce trece, tot mai slab
Băimărenii aud, pe an ce trece, tot mai slab

În acest an, numărul persoanelor cu probleme de auz din judeţ a crescut cu 40%. Un singur cabinet de audiometrie din municipiu oferă audiograme gratuite, în perioada 15 august - 15 noiembrie.

În ultimul an, cabinetele ORL din Baia Mare au înregistrat un număr crescut de pacienţi care se plâng de probleme auditive, ca urmare a poluării fonice la care este supusă urechea. „Am observat în ultimul an o creştere a numărului de bolnavi tineri. Mulţi sunt diagnosticaţi cu hipoacuzie din cauza zgomotului şi nu doar pe latură patologică“, afirmă Diana Isvanca, acustician audio-protezist.

Specialistul spune că procentul celor care au apelat la serviciile cabinetului de audiometrie şi au fost diagnosticaţi cu hipoacuzie a crescut cu 40% în acest an. „Nu pot să-mi explic fenomenul, dar este cert că muzica foarte tare sau zgomotele de orice fel afectează în timp urechea“, subliniază Diana Isvanca.

Audiometrii gratuite

Pe de altă parte, numărul copiilor cu probleme de auz a înregistrat, de asemenea, o uşoară creştere. „Foarte mulţi copii au probleme de auz în urma unor tratamente cu antibiotice“, spune acusticianul. În mod normal, pentru un control la un cabinet de audiometrie, pacienţii trebuie să scoată din buzunar 30 de lei, dar în perioada 15 august - 15 noiembrie băimărenilor li se oferă şansa de a-şi face gratuit audiograma, în cadrul campaniei desfăşurată la nivel mondial „Hear the World“ („Auzi lumea“). În Baia Mare, există doar un singur cabinet de audiometrie care oferă aceste testări gratuite.

Acesta este situat pe strada Decebal nr. 20, iar băimărenii care vor să beneficieze de o audiogramă gratuită trebuie să-şi facă programări din timp, pentru că deja sunt zeci de persoane care sunt înscrise pe listele de aşteptare.

Rezultate mulţumitoare

Campania oferă testarea gratuită atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, începând cu vârsta de trei luni. Băimăreanca Florica Vas (51 de ani) a apelat la serviciile gratuite oferite de cabinetul de audiometrie. „Am aflat de această campanie şi mi-am zis să nu ratez şansa unui control. Sunt foarte mulţumită de serviciile primite, mai cu seamă că am avut o problemă la urechea stângă pe care am neglijat-o de ani de zile“, spune Florica Vas.

„Am fost diagnosticată cu hipoacuzie, ceea ce nu a fost o surpriză pentru mine, dar măcar ştiu cât de gravă e situaţia“, încheie ea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite