Băimărenii cheltuie mii de euro pentru grădini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băimărenii cheltuie mii de euro pentru grădini
Băimărenii cheltuie mii de euro pentru grădini

Curţile orăşenilor arată ca în revistele de specialitate. În ultimii ani, băimărenii încep să aibă grijă şi de aspectul exterior al casei lor, nu doar de cel interior.

 Un trend aflat la început la noi dar un lucru uzual peste hotare, amenajarea curţilor interioare spune foarte multe despre proprietari. În ultimii ani, proprietarii de case din municipiul reşedinţă de judeţ încep să investească din ce în ce mai mult în grădinile din propriile curţi. „Ceea ce se cere e simplitatea, naturaleţea şi plantele uşor de întreţinut”, spune Teodora Dărăbuş, administrator firmă de amenajări peisagistice.
„La început aveam foarte puţine comenzi, însă încetul cu încetul, lumea are grijă şi de aspectul exterior al casei, nu doar de cel interior”, adaugă aceasta.
Ideea de a-şi deschide o astfel de firmă i-a venit prin 2003-2004, când mergea constant în Anglia, iar grădinile de acolo erau de o adevărată splendoare. „Am văzut case mici, dar care aveau grădini de vis”, povesteşte Teodora.

Costuri piperate

Persoanele care apelează la serviciile unei astfel de firme vor o grădină peste noapte. Dar, preţurile pentru o grădină de-a gata sunt foarte „piperate” şi nu sunt la îndemâna oricui. Acestea variază de la 10 euro/metru pătrat, până la 100 de euro/metru pătrat. „Oamenii sunt dispuşi să dea mii de euro pentru o grădină aşa cum au visat. Cea mai scumpă grădină la care am lucrat până acum a costat 30.000 de euro. Proprietarul a vrut plante exotice mature, sistem de irigaţie, cascadă, iaz şi gazon”, afirmă directorul firmei de amenajare peisagistică.
În funcţie de cerinţele băimărenilor şi complexitatea proiectului, costul amenajării unei curţi poate ajunge până la zeci de mii de euro. Cu toate acestea, băimărenii care au ales să apeleze la specialişti în peisagistică spun că amenajările îşi merită toţi banii.
„Banii investiţi merită până la ultimul leu. Sunt foarte încântat de rezultate. Am vrut ceva deosebit şi asta am primit”, spune un băimărean care a dorit să rămână anonim. „Mi-am dorit cascadă în curte, palmieri şi gazon olandez”, adaugă acesta.
Curtea amenajată creşte valoarea proprietăţii
În general, cei care doresc să aibă o bijuterie de grădină cu care să se mândrească în faţa cunoscuţilor şi să-i lase cu „gura căscată” pe trecători, optează pentru spaţii aerisite, şi nu pentru o multitudine de flori. Vor mai mult gazon şi chiar mobilier de exterior: băncuţe, spaţii de joacă pentru copii, locuri unde să dea petreceri.
Stilurile formal, sălbatic şi meridional sunt la mare căutare printre băimăreni. Cât despre culorile folosite în amenajarea unei grădini, acestea nu sunt în număr mare. „Se aleg două, maxim trei culori. Nimeni nu vrea o grădină în toate nuanţele”, spune Teodora Dărăbuş. „Se poate spune că o curte amenajată creşte valoare proprietăţii cu până la 10%”, mai subliniază aceasta.

Grădină de vis în câteva luni

Realizarea unei grădini exterioare care să „spargă gura târgului” se face în câteva luni, timp în care spe-
 cialiştii ţin cont de mai multe aspecte. „Înainte de a începe proiectul trebuie să ştim exact dacă familia care a făcut solicitarea are sau nu copii, animale de companie. Toate acestea sunt lucruri ce par irelevante la prima vedere, dar care sunt esenţiale în amenajarea unei grădini”, explică Teodora Dărăbuş.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite