VIDEO Primul hotel pe şine din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trenul cu spaţii de cazare a fost garat definitiv la Vişeu de Sus, în Maramureş, de unde porneşte Mocăniţa spre Valea Vaserului.Turiştii se pot caza în cuşete la preţuri mai mici decât la pensiunile din zonă. Din gară, ei plecă apoi în excursii cu un alt tren: celebra Mocăniţă pe ecartament îngust.

Operaţiune de salvare a celebrei mocăniţe: calea ferată devine monument istoric

Mocăniţa regală a eşuat la Târgu-Mureş

Primul restaurant-hotel pe şine din istoria Căilor Ferate Române, amenajat într-un tren, este funcţional de o săptămână. Ideea a fost pusă în practică de societăţile RG Holz Company şi SC CFF Vişeu de Sus SRL la Gara Căilor Ferate Forestiere din Vişeu de Sus (Maramureş). De acolo porneşte celebra Mocăniţă, singurul tren pe ecartament îngust care mai funcţionează în România şi care reprezintă o atracţie pentru mii de turişti. Aceştia au la dispoziţie o ofertă de cazare inedită: vagoanele trenului-hotel, care dispune de 60 de locuri de cazare (câte două în fiecare compartiment) şi restaurant.

„Am adus vagoanele tocmai din Slovacia, pentru că am vrut să oferim turiştilor confort, iar în România nu am găsit ceea ce căutam. Paturile montate în aceste vagoane sunt mai late, mai comode. Ne-a luat câteva luni pentru a finaliza lucrările de reabilitare a garniturii, pe care am ataşat-o unei locomotive cu aburi", explică Vasile Coman, patronul RG Holz Company.

Inaugurarea în cadru restrâns a hotelului pe şine a avut loc recent, la nunta fiicei patronului, Ioana, care este maganer la CFF Vişeu de Sus. „Am gândit acest proiect, al trenului-hotel, pornind de la faptul că există foarte mulţi străini, în special englezi şi elveţieni, îndrăgostiţi de trenuri, de munte şi de aventură. Noi le oferim toate acestea", spune Ioana Coman.

Povestea de dragoste a tinerei familii este legată strâns de locurile de vis din Maramureş. Soţul Ioanei este originar din Germania şi a venit pentru prima oară în România ca turist, în urmă cu doi ani. „Pentru Andreas a fost dragoste la prima vedere. S-a îndrăgostit de Mocăniţă, de Valea Vaserului şi... de fiica mea", glumeşte Coman.

Televizoare în cuşete

image

Italianul Massimo Gatto şi prietena lui au fost printre primii clienţi ai restaurantului din tren

Turiştii care aleg să se cazeze în tren vor beneficia de condiţii de hotel, la preţuri mai mici decât cele practicate de patronii de pensiuni din zonă. Dacă la unităţile clasice de cazare preţurile sunt de 60-70 de lei pe noapte de persoană, în trenul-hotel se poate sta cu 40 de lei de persoană. „Urmează să montăm şi televizoare în cuşete, apa şi lumina au fost trase deja, toaletele pot concura oricând cu cele dintr-un hotel de câteva stele.

În plus, am amenajat şi cabine moderne de duş în spatele garniturii", adaugă Vasile Coman. Străinii care sosesc la Vişeu pentru a vizita Valea Vaserului sunt încântaţi de „hotelul" inedit. „Am venit din Italia pentru că ne-am dorit o excursie cu Mocăniţa. Peisajul din zonă ne-a lăsat fără cuvinte. Este extraordinar. Ca să nu pomenesc de mâncarea tradiţională şi de pălinca de Maramureş!", spune încântat italia­nul Massimo Gatto.

Vizitatorii au la dispoziţie mai multe căi de acces în zonă. „Există autocare care vin direct din Cluj sau Bucureşti la Vişeu de Sus. Se poate ajunge şi cu trenul, până în Vişeu de Jos, de unde pornesc din oră în oră microbuze spre gara CFF din Vişeu de Sus. În plus, sunt mulţi turişti care aleg să vină cu maşina proprie, pentru a putea admira în voie frumuseţile zonei", adaugă Ioana Coman. Ea a primit şi cereri pentru organizarea unor nunţi în incinta gării din Vişeu. „De multe ori, miresele sunt «furate» de la nunţi şi aduse la gara Mocăniţei. A devenit deja un obicei pentru locuitorii din zonă", explică patroana.

Bucătăreasa din Elveţia

Gara din Vişeu de Sus adăposteşte o casă-muzeu, în care funcţionează şi o cafenea. „Este vorba de ultima locuinţă evreiască din zonă, pe care am adus-o în gară în anii trecuţi, am recondiţionat-o şi am transformat-o într-un veritabil muzeu evreiesc", arată Vasile Coman. Casa-muzeu adăposteşte şi o bibliotecă interesantă, cu cărţi vechi ale evreilor de odinioară. Pe lângă acestea, turiştii pot admira şi o serie de obiecte care au fost ale evreilor din Vişeu. Cei care vizitează muzeul merg, de obicei, şi cu Mocăniţa, pentru a admira Valea Vaserului.

În restaurantul din tren, mâncarea e preparată de doi bucătari cu experienţă din România şi de o bucătăreasă venită din Elveţia. „Am sosit în urmă cu câţiva ani la Vişeu, ca turist. M-am îndrăgostit de zonă, de oameni şi am ales să mă mut aici împreună cu prietenul meu", spune Brigitte Grossmann (49 de ani). Ea a lucrat în Elveţia la o firmă de catering înainte de a veni la Vişeu.

„Turiştii, mai ales cei străini, sunt sătui de fast-food şi de semipreparate. Ceilalţi doi bucătari ai restaurantului vor pregăti sarmale, mămăligă cu brânză, plăcinte, bunătăţi de prin părţile locului, iar eu voi prepara grătare şi fripturi, precum şi diverse salate, numai bune de servit după câte un pahar de pălincă de prune", explică Brigitte. Deocamdată, la restaurant găsiţi sendvişuri cu 5 lei şi fripturi cu garnitură, la preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei.

Mocăniţa, brand de Maramureş

Exploatarea lemnului pe Valea Vaserului a început în secolul al XVIII-lea, sub dominaţia austro-ungară. Ţipţerii (n.r. - o minoritate de etnie germană din Maramureş şi Bucovina) au pătruns primii în pădurile virgine şi au adus lemnul la gatere cu ajutorul plutelor. În 1932 a început construcţia căii ferate forestiere, un important progres tehnic la acea vreme. La urcare, Mocăniţa transporta doar vagoanele cu muncitori, iar la coborâre, locomotiva era împinsă pe şine de greutatea trenului încărcat cu buşteni.

Valea Vaserului, care măsoară 50 de kilometri, din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, are un caracter unic în Munţii Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită nelocuită, singura cale de acces fiind cea ferată forestieră. Călătoria pe Valea Vaserului atrage mai ales turiştii dornici de aventură. „Avem şi un ghid care pune la dispoziţia turiştilor toate informaţiile despre zonă, Mocăniţă, tradiţiile şi cultura moroşenilor din Vişeu de Sus", spune Vasile Coman. Chiar dacă pe Valea Vaserului nu există trasee marcate, turiştii pot merge către „inima" muntelui pe potecile bătătorite de ciobani sau pe drumurile forestiere.

image

Mocăniţa atrage 16.000 de turişti pe an

60 de locuri de cazare are trenul-hotel din Vişeu de Sus.
40 de lei pe noapte de persoană costă un loc de cazare în hotelul de pe şine.

Peisaje de vis

LOCALIZARE. Oraşul Vişeu de Sus se află la 125 de kilometri de Baia Mare şi are o populaţie de 16.930 de locuitori.

ACCES. De la Bucureşti pleacă zilnic, la ora 17.40, un tren de noapte spre Sighet, cu cuşete, care ajunge dimineaţa, la 7.54, în Vişeu de Jos. De asemenea, zilnic pleacă mai multe autobuze din Cluj sau Baia Mare (prin Sighet) spre Vişeu de Sus. Puteţi ajunge aici şi prin Satu Mare sau Oradea.

ATRACŢII. Dealurile şi munţii din zonă sunt un decor ideal pentru trasee turistice. Merită să vizitaţi mănăstirea din Valea Scradei, o zonă învecinată cu Valea Vaserului. Mănăstirea de lemn e construită în stil maramureşean şi se află la o oră de mers de Vişeu. În oraş puteţi vizita muzeul, fostul conac boieresc, devenit sediul Primăriei, şi cele trei biserici mari: biserica ortodoxă, biserica greco-catolică din lemn şi biserica romano-catolică a minorităţii germane. Unele străduţe amintesc de vechiul oraş locuit de evrei.

Mergeţi şi în vechiul cartier german Zipserei, situat pe cealaltă parte a râului! De pe dealul Podori se văd oraşul şi Munţii Rodnei. Principala atracţie în zonă este plimbarea cu Mocăniţa prin Valea Vaserului. Mocăniţa circulă zilnic, mai puţin duminica şi de sărbătorile legale. Pentru turişti circulă din luna mai până în septembrie şi un alt tren cu aburi, având plecarea la ora 8.30, pe ruta Vişeu-Făina sau Vişeu-Poiana.

CAZARE. În Vişeu de Sus există un hotel şi mai multe pensiuni. Preţul informativ pentru o persoană/noapte cu mic dejun inclus este de aproximativ 12 euro, prin Ecoutours. Informaţii:www.cffviseu.ro şi www.ecotours.ro.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite