Baia Mare: 47 de copii intoxicaţi cu plumb într-o grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşcolarii de la o grădiniţă aflată la 150 de metri de fabrica Romplumb din Baia Mare au concentraţii mari de metal greu în sânge. Autorităţile judeţene au ţinut sub tăcere rezultatele analizelor copiilor de la Grădiniţa nr. 19 din Baia Mare. 15 micuţi au ajuns la spital în aprilie.

Familia Chereji din Baia Mare are trei copii, cu vârste de 2 ani şi 5 luni, 5 ani, respectiv 7 ani. Toţi au fost diagnosticaţi la secţia de Neurologie a Clinicii de Pediatrie din Cluj cu intoxicaţie cu plumb. Mama, Monica Chereji (23 de ani), acuză societatea Romplumb de starea celor mici. Ea crede însă că, deşi multe familii sunt în aceeaşi situaţie, nimeni nu va lua măsuri împotriva fabricii. „Majoritatea locuitorilor din cartierul Ferneziu lucrează la Romplumb. Interesul lor este să-şi păstreze locul de muncă, normal că nu vor lua măsuri", a spus tânăra.

Adolescenţii îşi fac educaţie sexuală singuri, pe internet

O fetiţă de 11 ani a născut un băieţel la Mediaş

Acesta nu este însă singurul caz de intoxicaţie. „Maria are doar doi ani, iar plumbemia s-a cifrat la 42 de unităţi pe decilitru, normalul fiind de 12,7. Este greu să scoţi plumbul din sânge în cazul unui copil de doar doi ani, pentru că medicamentele se pot administra doar copiilor care au peste trei ani", a declarat Eliza Kovacs, mama unei fetiţe care a primit acelaşi diagnostic.

Doar doi copii sănătoşi

La începutul anului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a făcut analize pentru determinarea cantităţii de plumb din sânge la cei 49 de copii şcolarizaţi la Grădiniţa nr. 19 din cartierul băimărean Ferneziu. Rezultatele au arătat că 47 de copii din totalul de 49 aveau de cinci-şase ori mai mult plumb în sânge decât valoarea maximă admisă.

Suspecţii de intoxicaţie cronică cu plumb au ajuns în atenţia medicilor de familie, care au decis internarea a 15 copii, pentru investigaţii şi tratament, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. „Noi am cerut de multe ori determinarea plumbemiei în sânge a copiilor din zona Ferneziu. Rezultatele electroencefalogramei făcute la doi copii dintre cei 15 internaţi au prezentat modificări semnificative şi pe aceştia i-am trimis mai departe la Cluj-Napoca, pentru investigaţii de specialitate şi stabilirea unui tratament adecvat", a declarat medicul primar pediatru Constantina Pop, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Vasile Bodnar susţine că instituţia condusă de el nu a făcut nicio sesizare la Ministerul Sănătăţii deoarece analizele de plumbemie nu mai sunt prevăzute în actul normativ al ministerului. „Noi vom continua oricum monitorizarea copiilor. Este în atribuţia medicilor de familie să urmărească evoluţia bolnavilor", a declarat directorul DSP Maramureş.

Garda de Mediu, în control

Pe de altă parte, în luna mai, Garda de Mediu Maramureş a cerut o monitorizare în zona Romplumb. „Valorile înregistrate au fost mult peste limita admisă. Acestea erau cuprinse în luna mai între 0,7 şi 16,5 micrograme pe metru cub. Pentru a se încadra în media anuală de 0,5 micrograme pe metru cub, Romplumb ar trebui să nu mai funcţioneze până la finele anului", a declarat Viorel Iancu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş.

Reprezentanţii societăţii susţin că rezultatele nu sunt corecte. „Noi am contestat măsurătorile din mai. Se impune o probă de control pentru a putea ajunge în instanţă. Nu înţeleg de ce să se cheltuiască bani pentru referendumul împotriva poluării. Dacă cineva vrea ca Romplumb să se închidă, să argumenteze", a precizat Maria Pop, directorul economic al societăţii.

Pericol de rahitism

Potrivit medicului Constantina Pop, intoxicaţia cronică cu plumb este caracterizată prin colici, anemie, afecţiuni la nivelul gingiilor, apariţia unor hematii în sânge.

„Dacă nu se elimină plumbul din organismul copiilor, acesta nu se mai dezvoltă, pot apărea şi diverse forme de rahitism. Nu este suficient să scoatem plumbul din organism. Copiii afectaţi au nevoie să fie scoşi din mediul în care trăiesc, trebuie să primească un plus de vitamine şi să fie duşi în tabere de minimum trei săptămâni, în zone cu aer curat. Altfel, după tratamentul de eliminare a plumbului din organism, aceştia riscă intoxicaţii şi mai grave", a mai explicat Constantina Pop.

De altfel, Monica Chereji susţine că reprezentanţii societăţii i-ar fi promis că-i va duce copiii intoxicaţi într-o tabără la Borşa, dar că acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Referendum antipoluare

La 11 iunie, reprezentanţii partidelor politice din judeţ au semnat un memorandum pentru susţinerea referendumului împotriva utilizării tehnologiilor pe bază de cianură şi de extracţie a plumbului, pe raza municipiului Baia Mare, care va avea loc în 25 iulie.

Potrivit juriştilor, din punct de vedere legal, rezultatul unui referendum nu poate determina închiderea peste noapte a unei societăţi. „Rezultatul va fi preluat, în prima fază, de către Consiliul Local, ca o iniţiativă legislativă. Dacă acesta votează pentru, proiectul poate fi înaintat Parlamentului şi Guvernului României", a explicat avocatul Cristian Niculescu - Ţâgârlaş. Romplumb este o societate cu aproape 700 de angajaţi din Baia Mare care a fost înfiinţată în anul 1990.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite