Vasile Ciocotişan: „Casa viitorului este sută la sută ecologică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Ciocotişan (41 de ani) construieşte o locuinţă care va folosi doar energie regenerabilă. Casa complet ecologică ce se ridică la Budeşti va avea cinci camere, o bucătărie, două băi, va putea fi locuită începând din vara acestui an şi va costa aproximativ 40.000 de euro.

Un maramureşean a demarat lucrările la o casă sută la sută ecologică. Vasile Ciocotişan (41 de ani), din Baia Mare, a început lucrările în satul Budeşti, din judeţul Maramureş, în luna noiembrie, după ce vreme de zece ani s-a chinuit să îi convingă pe reprezentanţii mai multor firme din judeţ să realizeze o astfel de casă.

El a fost nevoit, de asemenea, să se înarmeze cu multă răbdare, pentru a le explica autorităţilor planul său şi pentru a obţine toate aprobările necesare construcţiei.

Costă 40.000 de euro

„Lucrările le-am demarat în luna noiembrie. Mi-am propus să realizez o casă care să nu fie înconjurată de conducte de gaz sau stâlpi pentru curent. Pentru utilităţi voi folosi doar energia solară şi cea eoliană", a explicat Vasile Ciocotişan.

Citiţi şi:

FOTO Cât costă o casă cu energie proprie

Construcţia are o suprafaţă de 160 de metri pătraţi şi este prevăzută cu două camere, o bucătărie, o baie şi o terasă, la parter, iar la etaj cu trei camere, o baie şi două balcoane. Potrivit calculelor efectuate de Vasile Ciocotişan, costurile de construcţiese vor ridica la circa 40.000 de euro, sumă pe care ar putea-o amortiza în aproxiamtiv patru ani, economisind facturile pe care le-ar plăti, în mod normal, pentru utilităţi.

Energie solară şi eoliană

Pentru producerea energiei electrice, Ciocotişan se va baza pe o turbină eoliană, care produce aproximativ 2 kilowaţi pe oră. Aceasta costă 1.000 de euro. De asemenea, va folosi 16 panouri solare, de 1,2 metri lungime şi 80 de centimetri lăţime. Fiecare panou costă 100 de euro.

Conform maramureşeanului, costurile pentru realizarea întregului sistemul care va asigura energia electrică pentru locuinţă se vor ridica la aproximativ 4.000 de euro. Energia termică a locuinţei va fi asigurată de asemenea de panouri solare, însă unele cu dimensiuni mult mai mari: 1,6 x 4 metri.

image

Aşa va arăta casa maramureşeanului Vasile Ciocotişan

Materiale ecologice

Proprietarul casei a decis să colecteze deşeurile în mod ecologic, astfel că va amplasa câte un container pentru hârtie, PET-uri şi deşeuri alimentare. De asemenea, Vasile Ciocotişan deţine un aparat care macină hârtie, produsul urmând să fie folosit pentru termoizolaţie.

Pardoseala va fi realizată din lemn de brad sau fag, peste care va fi aplicat un lac ecologic, pe bază de apă, care va fi folosit şi pentru tencuială. Pentru alimentarea cu apă, maramureşeanul va folosi o pompă cu filtru, iar pentru a găti va folosi o plită cu inducţie. „Cele mai multe dintre materialele folosite pentru contrucţie au fost aduse din Taiwan şi China", a spus proprietarul.

Vizionarul din Maramureş

Cel care construieşte „casa viitorului", Vasile Ciocotişan, este autorul mai multor invenţii şi inovaţii în domeniul folosirii resurselor regenerabile. De exemplu, a lucrat la conceptul turbinei eoliene pe care o va folosi la casă. Are o firmă care comercializează şi montează panouri solare.

„De-a lungul timpului am montat zeci de panouri solare şi m-am zbătut să îi conving pe oameni că acestea sunt extrem de benefice şi economice. De multe ori însă, mi-a fost foarte greu să îi conving de acest lucru, aşa că am decis să ofer exemplul personal. Sunt convins că locuinţele viitorului sunt cele sută la sută ecologice", a declarat acesta.

SPECIFICUL LOCAL

Vasile Ciocotişan şi-a propus să amenajeze în jurul casei o parcare, iar la intrare să ridice o poartă maramureşeană. Tot la capitolul planuri de viitor, proprietarul spune că va închiria casa turiştilor care vor poposi în Maramureş, iar în restul timpului o persoană va locui acolo pentru a sta la dispoziţia celor care doresc să vadă cum funcţionează „casa viitorului".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite