Tablouri din pielea mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul clujean Radu Solovăstru a creat trei lucrări de grafică pe propria piele. Trei lucrări inedite de grafică ale artistului Radu Solovăstru au fost expuse ieri, la Galeriile de Artă din Baia Mare. Operele, realizate pe piele umană, au dimensiunile de 9x6 centimetri.

Radu Solovăstru, profesor de aproape 22 de ani la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a inovat arta grafică folosind un suport inedit de lucru.

Una dintre cele mai creative idei ale artistului o reprezintă grafica pe piele umană, pe care a început să o realizeze cu câteva luni în urmă. Solovăstru şi-a pus la bătaie propria piele şi a realizat trei replici ale unor lucrări de Rembrandt - două autoportrete şi o scenă biblică.

A început cu piele de porc şi de pui

Artistul s-a simţit constrâns de suportul tradiţional impus, hârtia, astfel că şi-a propus să experimenteze ceva mai complicat. „Am început să lucrez cu piele de porc şi de pui, însă nu am fost mulţumit. A fost doar o încercare, aşa că am decis să apelez la propria piele", a declarat Radu Solovăstru.

Radu Solovăstru spune că a prelevat fragmentele de piele într-un mod banal, după expunerea prelungită la soare.

„Vara trecută, am stat la soare mai mult timp, tocmai pentru a mă arde. Mi-am desprins pielea arsă, iar fâşiile le-am pus între câteva folii de plastic şi le-am lăsat la presat. Nu am folosit nicio soluţie, pentru că am vrut să păstrez calităţile pielii", a precizat graficianul. Acesta spune că pielea folosită pentru toate cele trei tablouri a desprins-o de pe picior.

„Ar însemna să mă vând la propriu"

Graficianul a ales să creeze două replici ale unor portrete de Rembrandt, precum şi o scenă dintr-un tablou al acestuia. „Am ales să fac două tablouri care să prezinte portrete, deoarece nu ar fi fost atât de complicat de realizat", a explicat Solovăstru.

Lucrările au fost realizate cu tuş special, de culoare neagră.

Artistul susţine că ar fi dispus să-şi vândă tablourile, doar că nu s-ar putea hotărî la un preţ. „Nu ştiu dacă cineva poate să facă o ofertă, pentru că tablourile au fost realizate pe pielea mea, iar dacă aş stabili un preţ ar însemna să mă vând la propriu", a spus artistul. El a precizat că ar cere confidenţialitate cumpărătorului, în cazul în care s-ar ajunge la vânzarea unei lucrări.

Reacţiile publicului

Cele trei tablouri au atras vizitatorii la Galeriile de Artă din Baia Mare. „Lucrările mi se par foarte interesante şi mă gândesc că sunt extrem de greu de realizat", a declarat Petronela Petrar, studentă la Universitatea de Arte „Vatra", din Baia Mare. Şi specialiştii au fost fascinaţi de creaţii.

„Nu ştiu să existe un alt artist care să fi realizat astfel de lucrări. Am observat că lucrările lui au avut mare priză la public şi probabil că mulţi graficieni vor prelua ideea", ne-a declarat Laura Ghiran, graficiana care a făcut posibilă expunerea lucrărilor în Baia Mare.

Tiberiu Alexa, critic de artă din Baia Mare, consideră că astfel de lucrări intră automat în patrimoniul cultural. „Tablourile sunt unicat, astfel că nu au termen de comparaţie şi nu ar putea fi stabilit un preţ pentru ele.

Sunt obiecte de patrimoinu", a punctat criticul.

Expoziţia de la Baia Mare poate fi vizitată până la 7 decembrie, iar intrarea este gratuită. Alături de Radu Solovăstru mai expun alţi 12 artişti plastici şi graficieni români.

Carte de vizită

Artistul Radu Solovăstru (52 de ani) este doctor în arte vizuale şi rector, din 2004, al Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca. A terminat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj, oraşul natal.

image

A avut zeci de expoziţii personale şi de grup în România, Ungaria, Grecia, Olanda, Belgia, Polonia, Italia şi Statele Unite ale Americii. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al International Association of Art UNESCO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite