VIDEO Corigenţă luată cu banii pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Alexandru Donca din Baia Mare a cerut, ieri, câte 15 lei de la o sută de elevi pentru a-i promova examenul de corigenţă la fizică. Conducerea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu“ susţine că perceperea unei „taxe de corigenţă“ este ilegală şi că până acum în bugetul instituţiei nu a intrat niciun leu.

Ce credeţi că ar trebui făcut pentru a opri şpaga din şcoli?

Peste 100 de elevi de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu" din Baia Mare, care au rămas corigenţi la fizică în acest an, susţin că ar fi „achitat", ieri, câte 15 lei profesorului de fizică, Alexandru Donca (55 de ani). Costul examenului a fost stabilit de dascăl. Pe cei care nu erau „pregătiţi" cu banii îi aştepta o notă sub 5 la examenul de corigenţă.

„Stăm cu rândul aici să intrăm în clasă. Cum ne strigă, intrăm, îi dăm banii şi ne punem în bancă. Colegii care au dat bani au văzut că le-a trecut 6 în dreptul numelui, iar la cei care nu au dat nu era nimic. Pe ăia sigur îi pică!", a declarat Lucian, un elev de clasa a X-a.

Şi Vasile din clasa a XI-a se „bazează" pe taxa de corigenţă. „Eu am auzit de la colegii mai mari că se întâmplă chestii de genul ăsta, dar n-am crezut. Azi am aflat şi eu că trebuie să dau 15 lei, dar pentru că nu stau în Baia Mare nu am putut să-i dau la examen banii. Mâine se afişează rezultatele, iar dacă am picat îi voi da banii, că nu am de ales", a declarat tânărul.

Fotografiat în timp ce număra banii

Aşa-zisa taxă pentru susţinerea examenului de corigenţă i-a înfuriat pe mulţi dintre elevii care au fost lăsaţi „pe vară". Maria Pop din clasa a X-a se numără printre aceştia. „

Este prima dată când am rămas corijentă la acest profesor. Dimineaţă, când am ajuns la liceu, colegii mi-au spus să pregătesc 15 lei pe care să-i dăm profesorului. Am fost peste 100 de elevi, din mai multe clase, iar profesorul ne-a împărţit în două săli pentru examenul scris. Avea el o listă cu numele noastre şi ne striga. Elevii dădeau banii şi se aşezau în bancă", a declarat eleva.

Maria l-a fotografiat cu telefonul mobil pe profesor în timpul examenului: elevii scriau, iar profesorul număra banii. După susţinerea corigenţei, Maria s-a dus în cabinetul dascălului şpăgar şi i-a dus cei 15 lei, bani pe care profesorul Alexandru Donca i-a luat fără să clipească, după care a anunţat-o pe elevă: „Eşti liberă!".

A recunoscut

Pus faţă în faţă cu reporterii „Adevărul", profesorul a recunoscut că anual ia bani de la elevii care susţin examenul de corigenţă, însă a declarat că banii nu intră în buzunarul propriu.

„Doar nu crezi că mă îmbogăţesc eu din banii ăştia! În fiecare an strângem câte o sumă pentru rechizitele necesare şcolii. Nu am atâta hârtie pentru fiecare elev, aşa că le-am dat de ales: fie aduc un top de hârtie, fie 15 lei. Eu sunt profesor de fizică, aşa că banii rămân aici, la laborator", a explicat profesorul.

De la avertisment la închisoare



Directorul Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu" din Baia Mare, Mircea Coroiu, a aflat de la reporterii „Adevărul" despre acest incident. „Nu ştiu nimic despre un asemenea caz, iar dacă se dovedeşte a fi adevărat este extrem de grav. El riscă cel puţin avertisment, cel mult desfacerea contractului de muncă", a declarat Mircea Coroiu. Vasile Pop, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Maramureş, susţine că a aflat de incident chiar de la directorul colegiului.

„Nu putem face nimic până la întocmirea unui raport de către comisia de disciplină de la liceu. Când primim raportul, putem lua decizii, cea mai gravă pentru cadrul didactic fiind desfacerea contractului de muncă", ne-a declarat Vasile Pop.

În cazul în care se dovedeşte că profesorul a luat ilegal bani de la elevi, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între şase luni şi cinci ani dacă este încadrat la primire de foloase necuvenite. Dacă încadrarea este de luare de mită, el riscă între 3 şi 12 ani de închisoare.

„Bac la xerox" la Cluj

Judecătorii anchetează trei cadre didactice pentru trafic de influenţă în cazul „Bacul tras la xerox". Astfel, la Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Borza" din Cluj-Napoca s-au găsit 42 de lucrări identice la proba de limba română, care au fost xeroxate.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite