Baia Mare, raiul porumbeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Mare, raiul porumbeilor
Baia Mare, raiul porumbeilor

Numărul porumbeilor din oraş a crescut cu 30 de procente în ultimii doi ani. Băimărenii cu suflet mare hrănesc zilnic aceste păsări, fapt care a dus la o creştere semnificativă a numărului lor.

Iosif Vasif are 77 de ani şi este un fan declarat al păsărilor. Iubeşte în special porumbeii, pentru care zilnic alocă 1,5 lei din pensia de 300 de lei pe care o primeşte lunar de la stat. Deşi trăieşte la limită, acest lucru însă nu-l împiedică să-şi ia de la gură şi să-i hrănească şi pe cei cinci porumbei, care vin zilnic la geamul său.
Locuieşte în cartierul Săsar din Baia Mare şi, în fiecare zi de vineri, străbate întreg oraşul pentru a ajunge în Piaţa Revoluţiei, zonă recunoscută pentru numărul mare de porumbei care se perindă zilnic. Special pentru aceştia, nea’ Iosif cumpără o pungă de făină de mălai şi o pâine, din care dă mâncare porumbeilor.

Piaţa Revoluţiei, comparată cu Piaţa San Marco

„Nu mă interesează distanţa, oricum îmi face bine mişcarea şi, în plus de asta, mi se umple inima de bucurie să văd că se adună în jurul meu zeci de porumbei pe care pot să-i hrănesc“, povesteşte bătrânul. De la prima mână de făină de mălai, zeci de porumbei se adună în jurul lui Iosif Vasif, spre deliciul copiilor şi al trecătorilor.
„Piaţa Revoluţiei s-a transformat în Piaţa San Marco din Italia. Şi acolo se adună zeci sau poate sute de porumbei. Este o imagine care nu te lasă să rămâi indiferent“, spune Maria Pop, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, din apropiere.
Ca şi nea’ Iosif mai sunt şi alţi câţiva zeci de băimăreni, care hrănesc porumbeii la geam, fapt contestat de specialiştii columbofili. Aceştia pun creşterea înregistrată în ultimii doi ani a numărului de porumbei de pe raza judeţului Maramureş pe seama celor care îi hrănesc.
„Se face multă mizerie din cauza excrementelor, dar şi a ciocurilor cu care porumbeii se reped la monumentele din oraş“, afirmă Rettegi Raymond, din cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici. „Porumbeii pe cont propriu nu s-ar descurca, mai ales iarna. Populaţia e de vină pentru că le dă de mâncare şi îi încurajează să se înmulţească“, continuă acesta. Rettegi Raymond afirmă că, din acest motiv, în ultimii doi ani, numărul porumbeilor a crescut cu 30%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite