Baia Mare-Sighet va deveni o axă de dezvoltare majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sau finalizat în timpul mandatelor dvs.?- De la Alo, Domnule Primar la Primarii-elevi, o Strategie de dezvoltare durabilă adecvată permanent nevoilor cetăţenilor şi oraşului. Drumurile,

sau finalizat în timpul mandatelor dvs.?
- De la Alo, Domnule Primar la Primarii-elevi, o Strategie de dezvoltare durabilă adecvată permanent nevoilor cetăţenilor şi oraşului. Drumurile, locuinţele şi locurile de muncă sunt priorităţi de TOP, aşa cum reiese din toate sondajele de opinie. Dacă în cazul drumurilor exista un plan de investiţii de capital, finanţat an de an din bugetul local, şi începând cu 2005, din sursa de tip credit municipal, în cazul locuinţelor, lucrurile sunt mai complicate. Primăria Baia Mare şi-a propus finalizarea sau reabilitarea unor locuinţe din blocuri existente, construcţii nefinalizate sau degradate, relaţia politică ANL nefiind de natură a susţine prioritar Baia Mare în programele naţionale, deşi s-au pus la dispoziţie toate resursele locale - terenuri. Pentru locurile de muncă avem un program unicat, numit generic Jobs@BaiaMareCity, prin care urmărim crearea de condiţii ideale, pentru dezvoltarea şi susţinerea micilor întreprinzători şi a atragerii marilor investitori în zona Baia Mare şi Maramureş.
- Ce proiecte urmează să demareze?
- Proiectele majore ce trebuie să demareze în 2006 sunt legate de infrastructură: Apă-canal (ISPA) cu o valoare de circa 50 mil. euro, Apă-canal în oraşele Maramureşului, inclusiv în cele din zona urbană Baia Mare-Tăuţi, proiect iniţiat de Primăria Baia Mare, în parteneriat încă din anul 2002, Sistemul integrat de mediu (Depozit ecologic) Baia Mare-Maramures, eRBN - reţea regională de incubatoare de afaceri (Baia Mare-Cluj), MarketiNV -regională de centre de marketing (Baia Mare-Bistriţa-Dej), CityRING - centura municipiului Baia Mare.
- Numele municipiului este asociat accidentelor de mediu şi sfârşitul mineritului. Cum veţi reuşi să impuneţi noul logo dedicat Educaţiei, din strategia dvs. de dezvoltare a municipiului?
- Informaţia că Baia Mare ar mai fi o "sursă" de accidente de mediu este depăşită, oraşul a depăşit această fază, prin măsuri ale agenţilor econo-mici poluatori şi ale autorităţilor locale. Sfârşitul mineritului în zonă este o problemă extrem de complexă, la care administraţia locală încearcă de mult timp să găsească soluţii. O parte le-am găsit.
- Ce misiune va avea Baia Mare în regiunea de nord-vest a Transilvaniei şi în regiunea transfrontalieră?
- Dat fiind pivotarea zonei de graniţă Oradea-Satu Mare, la 90 de grade spre Maramureş, graniţe UE-NATO, este foarte probabil ca Baia Mare-Sighet să devină o axă de dezvoltare majoră pentru următorii mulţi ani, în plan regional, naţional şi internaţional.
- Care este secretul longevităţii primarului Anghel, timp de patru mandate? Aţi avut proiecte diferite, în cele patru campanii electorale?
- Secretul longevităţii îl au cetăţenii care m-au votat, ei probabil apreciază ecartul dintre vorbele politice şi faptele manageriale. Un alt secret îl reprezintă echipa cu care ne-am format în aceşti ani, vizionarii şi pragmaticii care fac "secretul de fabricaţie" al echipei Cristian Anghel.
- Ce nu aţi realizat în cele patru mandate şi ce v-a frânat sau oprit?
- Nu am reuşit să mobilizez zona universitară, să transform Baia Mare într-un oraş de tip elveţian, dar mă străduiesc continuu.
- Care este suportul politic al primarului?
- Coaliţia din Consiliul Local şi Judeţean lucrează relativ omogen, problemele de fond fiind legate de personalităţile individuale şi de armonizarea ideilor acestora. În Baia Mare şi în Maramureş, politica reflectă caracteristica locuitorilor, în general e mai greu să convingi political de necesitatea schimbării, decât în alte părţi, dar dacă reuşeşti, poţi conta pe sprijinul majorităţii.
- Veţi candida la cel de-al cincilea mandat?
- Între ciclurile electorale şi cele de dezvoltare există o diferenţă de patru-şapte ani, ceea ce duce la diferenţe între iniţierea unor mari proiecte şi finalizarea lor. Dacă proiectele din anul 2004 vor fi finalizate şi Baia Mare va deveni Oraşul care gândeşte, mă voi mai gândi şi eu la proiectele de viitor, ca orice cetăţean care vrea să trăiască în cel mai frumos oraş al regiunii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite