Baconschi după amânarea nedeterminată a intrării în Schengen: "Diplomaţia română merită felicitată pentru ce a făcut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, afirmă că diplomaţia românească trebuie să primească felicitări pe chestiunea Schengen, în condiţiile în care joi a fost amânată la o dată neprecizată intrarea în acest spaţiu.

"Diplomaţia română merită felicitată pentru ce a făcut pe Schengen. Primul lucru este că am atras toate fondurile din facilităţile Schengen. Al doilea este că astăzi nu mai avem opoziţia Franţei şi Germaniei. Am flexibilizat Germania şi Franţa care se opuneau", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la sediul instituţiei, cu prilejul prezentării Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

Despre opoziţia Olandei, Baconschi spune că s-a făcut o conexiune abuzivă, dar nu ireleventă între MCV şi Schengen. "Avem probleme în anumite domenii, în special legate de corupţie, pe care trebuie să le rezolvăm", a mai spus el.

"Vom continua lupta noastră. În acelaşi timp, aş vrea să dedramatizăm consecinţele imediate ale acestui impas olandez: cetăţenii circulă cu buletinul sau cu paşaportul valabil în toată Europa, a păzi frontiera orientală a UE este mai degrabă o mare responsabilitate şi poate că aşa trebuie să ne explicăm şi entuziasmul Ungariei, care ne susţine, pentru că este vorba despre a pasa puţin mai la Est această responsabilitate", a adăugat ministrul de Externe.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată joi până pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI acest subiect.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

"La data semnării Tratatului de aderare, România şi Bulgaria au primit promisiunea că, dacă îndeplinesc condiţiile necesare, vor fi admise în Spaţiul Schengen. Ştim din aprilie că au îndeplinit condiţiile. Azi, promisiunea a fost încălcată", a spus ministrul polonez.

Traian Băsescu a afirmat, joi seară, că îşi asumă, ca şef de stat, eşecul neaderării la Schengen, la fel cum îşi asumă nerezolvarea problemelor din Justiţie, deşi nu îi poate atinge pe cei din domeniu "nici cu o floare".

"Pe plan intern, eu îmi asum eşecul neaderării la Schengen. Toate instituţiile şi-au făcut treaba, rapoartele arată că tehnic au fost respectate condiţiile", a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite