Baconschi: relaţia cu Rusia ar trebui reinventată dincolo de campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

România ar trebui să reinventeze relaţia cu Federaţia Rusă, întrucât ar fi o greşeală să o trateze în termenii campaniei electorale, când spiritele se încing şi se foloseşte, de obicei, o retorică pe termen scurt, după care se revine la realism şi pragmatism, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, la televiziunea publică.

"Este o ambiţie legitimă, necesară, pentru echilibrul nostru în vecinătate şi o sarcină complicată, pentru că nu are rostul să ascundem că această relaţie a funcţionat pe teme de blocaj, care, de fapt, au golit agenda timp de două decenii. Deci noi trebuie să fim suficient de inventivi şi convingători în dialogul politic cu Moscova, pentru a nu arunca peste bord toate subiectele litigioase, dar pentru a depăşi faza în care, sub pretextul existenţei unor subiecte litigioase, dialogul politic şi construcţia economică din spatele lui lipsesc", a spus Baconschi.

România ar putea propune înfiinţarea unei agenţii europene pentru dezvoltare rurală
 
Teodor Baconschi a mai spus că România ar putea propune înfiinţarea unei agenţii europene pentru dezvoltarea rurală, cu sediul la Bucureşti.

"Am putea propune, în curând, crearea unei agenţii europene pentru dezvoltare rurală. Există un proces de reflecţie internă în MAE, nu este încă un proiect oficial", a atras atenţia Baconschi.

În ceea ce priveşte eşecul  României de a obţine sediul ACER, Baconschi a spus că nici celelalte state europene nu au obţinut din prima încercare un sediu şi că acest rezultat mai slab al României trebuie văzut comparativ.

Rugat să precizeze un termen la care ţara noastră ar putea face această propunere, el a spus că nu doreşte să anticipeze.

În ceea ce priveşte eşecul României de a obţine sediul Agenţiei europene pentru cooperarea autorităţilor de reglementare în domeniul energiei - ACER, Baconschi a afirmat că nici celelalte state europene nu au obţinut din prima un sediu şi că acest rezultat mai slab al ţării noastre trebuie văzut comparativ.

Baconschi a subliniat că odată ce Bucureştiul va deveni cu adevărat un oraş la standarde europene, în ceea ce priveşte, de exemplu, poluarea sau infrastructura, atunci şi capitala României va obţine găzduirea sediului unei agenţii europene.

Criza politică întârzie aderarea la la Spaţiul Schengen

Întrebat de aderarea României la spaţiul Schengen, prevăzută pentru 2011, ministrul de Externe s-a declarat optimist în acest sens, însă a precizat că îndeplinirea condiţiilor pentru aderare şi securizarea graniţei de est au fost întârziate "de criza politică şi de electoralism".

"Eu am un optimism de principiu, patriotic, solidar cu toţi românii, care sigur că vor profita de această integrare în spaţiul Schengen. Vom fi cu adevărat instalaţi în Uniunea Europeană odată ce vom avea euro, puţin mai târziu (adoptarea monedei unice este preconizată pentru 2014 - n.r.), şi participarea, libertatea în interiorul spaţiului Schengen", a spus Teodor Baconschi.

El a adăugat că ar fi "deplorabilă" o amânare a termenului.

"Ar fi deplorabilă amânarea termenului, dar aici voi avea un dialog constant cu ministrul de Interne, Vasile Blaga. Practic, la dânsul se află partea tehnică legată de îndeplinirea criteriilor şi, cum este un ministru hotărât şi ascultat, cred că va reuşi să menţină calendarul", a adăugat Teodor Baconschi.

Baconschi vrea o nouă organigramă a MAE

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a mai declarat că va propune o nouă organigramă a MAE, inspirată după mai multe modele străine, precum francez şi german, scopul fiind integrarea politicilor europene pe orizontală şi identificarea cu uşurinţă de către străini a omologilor din minister.

Ambasadorul român la Chişinău, "sofisticat diplomatic" şi cu "anvergură intelectuală"


În ceea ce priveşte ambasadorul pentru R. Moldova, ministrul de Externe caută unul care să combine "sofisticarea diplomatică" cu "anvergura intelectuală" şi nu doreşte în niciun caz la Ambasadă "un birocrat cenuşiu".

Ministrul de externe a schiţat la TVR 1 portretul-robot al viitorului ambasador al României la Chişinău.

"Cred că în portretul-robot al noului ambasdor al României în R. Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală, elitele din R. Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune. Nu cred că se aşteaptă ca interlocutorul permanent acolo să fie un birocrat mai mult sau puţin cenuşiu. Nu uitaţi că, de pildă, preşedintele Academiei din R. Moldova este membru al Guvernului acolo", a explicat şeful diplomaţiei.

Baconschi a evitat să ofere un termen la care îl va şi desemna, spunând doar că acest lucru se va întâmpla "cât de curând".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite