Baconschi: Principiile şi angajamentele internaţionale nu sunt suficiente dacă români nu se simt acasă aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi

Ministrul de externe Teodor Baconschi a afirmat că reformarea economiei nu poate fi mai dificilă decât înfrângerea unei dictaturi, adăugând că valorile, principiile şi angajamentele internaţionale nu sunt suficiente, dacă cetăţenii români nu se simt acasă în propria ţară şi doresc să emigreze.

"Ţara noastră este mare şi bogată, variată şi frumoasă. Printr-un act de curaj glorios, în urmă cu două decenii ne-am recâştigat libertatea. Reformarea economiei, crearea prosperităţii, îndreptarea defectelor şi încurajarea moralităţii publice nu pot fi mai dificile decât înfrângerea unei dictaturi. Trebuie să fie scopul nostru şi datoria generaţiei noastre crearea unei prosperităţi durabile, în aşa fel încât nimeni să nu mai fie nevoit să părăsească România", a declarat ieri ministrul de externe, Teodor Baconschi, într-un discurs rostit la recepţia organizată de Ambasada SUA de Ziua Independenţei.

Alocuţiunea ministrului a răspuns celei rostite anterior de ambasadorul american, Mark Gitenstein, care a făcuse o paralelă între Războiul de Independenţă şi Revoluţia din 1989, amintise de originile sale româneşti şi de străbunicul care a emigrat din Botoşani în 1880, pentru ca în final să recomande românilor să fie mai puţin pesimişti, să încerce să-şi construiască societatea la care aspiră şi să-şi redescopere ţara, în loc să îşi caute fericirea şi bunăstarea în altă parte.

"Străbunicul dumneavostră (al ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, n.r.) din Botoşani, care a plecat în 1880, a părăsit o ţară care şi-a câştigat recent independenţa. Destinul lui nu a fost unic, singular. Totuşi, unul dintre motivele pentru care ţara dumneavoastră este atât de mare şi admirabilă este îndrăzneala numeroşilor bărbaţi şi femei care, la fel ca şi străbunicul dumneavoastră, în eforturile lor legitime de a găsi fericire, au găsit libertatea şi prosperitatea în America. Dar Louis Bralower nu a călătorit singur, ci a luat cu el valorile din Bucovina", a spus ministrul.

Baconschi a mai spus că România "aparţine în mod irevocabil lumii libere acum".

"Împărtăşim aceleaşi idealuri cu SUA. Suntem parteneri strategici şi suntem parteneri în NATO. Promovăm libertatea şi democraţia în toată lumea şi suntem angajaţi în lupta împotriva tiraniei şi a terorismului alături de partenerii noştri americani. Dar valorile, principiile şi angajamentele internaţionale nu sunt suficiente dacă cetăţenii români nu se simt acasă în Botoşani sau în Bucureşti, în Constanţa sau în Cluj", a spus ministrul.

Teodor Baconschi a mai spus că este important ca actuala generaţie să creeze o prosperitate durabilă, în aşa fel încât nimeni să nu mai fie nevoit să părăsească România.

"Comunismul a murit, dar sărăcia generată de el există încă. Robia s-a încheiat, dar mulţi dintre cetăţeni se confruntă cu greutăţi. Frica a murit, dar mulţi dintre noi mai trebuie să descopere speranţa. Opresiunea a murit, dar mulţi dintre noi mai trebuie să înveţe să îmbrăţişeze mai degrabă decât să strivească", a adăugat şeful diplomaţiei.

Ceremonia dedicată Zilei Independenţei s-a desfăşurat, ieri, în curtea reşedinţei ambasadorului SUA la Bucureşti. La eveniment au participat câteva sute de persoane, printre care Ion Iliescu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, Adrian Severin, Constantin Dudu Ionescu, Iulian Fota, Simina Mezincescu, Florin Georgescu, Marian Tutilescu, Laura Codruţa Kovesi, Cătălin Macovei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite