Baconschi: Franţa şi Germania sunt împotriva aderării României la Schengen "din motive iraţionale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a acuzat Franţa şi Germania că încurajează populismul în Uniunea Europeană şi ostilitatea faţă de noile membre UE prin încercarea de a întârzia aderarea ţării la zona Schengen.

Citiţi şi: România nu poate adera fără Bulgaria

Victorie tehnică în dosarul Schengen

"Unele ţări UE sunt împotrivă (aderării României la Schengen) din motive iraţionale, de frica imigraţiei ilegale. Este frica de străini, dar noi suntem membri UE de câţiva ani şi nu suntem străini", a spus ministrul de Externe, Teodor Baconshi, într-un interviu acordat Reuters.

În ultimele luni, Franţa şi Germania au argumentat că România şi Bulgaria au înregistrat rezultate slabe în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, care ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea Europei odată cu admiterea lor în Schengen, notează Reuters.

"Nu avem niciun interes să promovăm imigraţia ilegală şi crima organizată pe teritoriul României", a spus Baconschi.

Într-un alt intreviu acordat European Voice, ministrul român de Externe a afirmat că "orice discriminare între statele membre nu este în spiritul european şi merge dincolo de regulile stabilite", adăugând că nu există riscul "migrării a milioane de ruşi sau a altora către Europa, prin România".

"Nu ne-am dori să vedem vreo împărţire artificială între zona euro şi ceilalţi care nu sunt în interior, sau între noii membrii şi aşa numiţii vechi membri", a mai spus ministrul de Externe.

Baconschi precizează că România a făcut "progrese remarcabile" în reformarea sistemului judiciar, nu în ultimul rând datorită Mecanismului de Cooperare şi Verificare al UE.

Deşi programată iniţial pentru martie 2011, speranţele de aderare la Schengen ale României şi Bulgariei au fost afectate de publicarea, în decembrie 2010, a unei scrisori comune a miniştrilor de Interne francez şi german, care a stabilit o legătură între MCV şi aderarea la Schengen.

România vrea să adere odată cu Bulgaria, dar evaluarea trebuie făcută individual

Tot astăzi, ministrul de Externe a declarat, într-un alt interviu acordat EUObserver, că deşi ar dori să adere odată cu Bulgaria la Spaţiul Schengen, România insistă pentru respectarea principiului potrivit căruia fiecare stat trebuie evaluat individual.

"Am vrea să vedem cele două ţări aderând în acelaşi timp dar ... insistăm în continuare asupra principiului acesta, că trebuie evaluat fiecare candidat pe baza eforturilor individuale", a spus Baconschi.

EUObserver mai scrie că preşedinţia ungară a UE a anunţat că ar dori ca statele membre să aprobe cele două candidaturi la Schengen înainte de sfârşitul lunii iunie, dar aminteşte că alegerile regionale din Germania şi cele prezidenţiale care vor avea loc în mai 2012, în Franţa, ar putea determina o amânare mai lungă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite