Baconschi: Despre rromi, poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a relatat, marţi, că atunci când era consilier prezidenţial s-a întâlnit cu "un grup de romi educaţi, şcoliţi, cu diplome", iar ulterior, le-a spus prietenilor că "despre rromi poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili".

"M-am întâlnit acum câţiva ani, în calitate de consilier prezidenţial, cu o serie de ONG-uri ale romilor şi mi-am dat seama: român, născut la Bucureşti, ieşit la Revoluţie în stradă, nu întâlnisem până atunci în viaţa mea un rom cu care să discut în carne şi oase. E straniu, dar asta dovedeşte că suntem distanţaţi, că nu dialogăm, că nu ne cunoaştem unii pe alţii", a spus diplomatul în cadrul dezbaterii "Migraţia şi incluziunea romilor în spaţiul european"

"Am constatat că era un grup de romi educaţi, şcoliţi, cu diplome. O plăcere, pentru că şi prin originile dumneavoastră indo-europene, verii, strămoşii din regiunile de unde romii au venit spre România cu sute de ani în urmă au umplut Sillicon Valley cu specialişti în IT. Şi le-am spus prietenilor mei de multe ori, apropos de această experienţă personală: «Poţi să spui despre ei ce vrei, dar nu că sunt imbecili. Au inteligenţă nativă»", a adăugat Baconschi.

El a mai spus că "aceste calităţi trebuie rafinate, folosite şi astfel vor deveni un capital social, valoare adăugată pentru România europeană şi democratică de azi şi de mâine".

El a explicat că, deşi a venit la dezbatere pregătit "cu un punctaj", l-a lăsat deoparte şi a vorbit liber, spunându-le romilor "ce gîndeşte despre această problematică". 

Baconschi îşi face mea culpa în legătură cu expresia pentru care a fost acuzat de rasism

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi-a făcut mea culpa, astăzi, pentru cuvântul "fiziologic" folosit într-o declaraţie despre rromi, pentru care ulterior a fost acuzat de rasism şi i s-a cerut demisia, dar a repetat că expresia, folosită fără intenţia de a jigni, a fost scoasă din context.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a reafirmat marţi că la întâlnirea cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a luat apărarea comunităţii româneşti din Franţa, iar cuvântul "fiziologic" pe care l-a folosit traducea o intenţie absolut contrară speculaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite