Baconschi: Eliminarea vizelor pentru SUA rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi

Eliminarea regimului de viză pentru cetăţenii români care vor să viziteze SUA rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul, a declarat Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, precizând că una dintre principalele metode de a accede la programul Visa Waiver este reducerea ratei de refuz.

"Eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să viziteze Statele Unite rămâne un obiectiv prioritar al Bucureştiului în dialogul cu Washingtonul. Ne bazăm optimismul relativ la această chestiune pe valoarea şi substanţa parteneriatului strategic dintre cele două ţări, pe momentul simbolic al marcării a 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite şi mizăm pe îmbunătăţirea rapidă a situaţiei", a spus Baconschi.

Baconschi a afirmat că principala metodă de a ajunge la eliminarea vizelor pentru SUA este reducerea ratei de respingere a solicitanţilor de viză, dar şi "îmbunătăţirea sistemului intern de control al fluxurilor de cetăţeni care doresc să călătorească în SUA".

Potrivit ministrului, la îmbunătăţirea sistemului intern contribuie implementarea sistemului paşapoartelor electronice, ridicarea nivelului de securitate şi securizare a frontierelor noastre şi încercarea, în colaborare cu Ministerul de Interne, de eficientizare a eforturilor de combatere a migraţiei ilegale sau a terorismului.

"Încercăm, în colaborare cu MAI, să eficientizăm eforturile de combatere a imigraţiei ilegale, a criminalităţii organizate şi a terorismului", a explicat ministrul.

"Evident că partea americană nu priveşte orice solicitant de viză ca pe un potenţial imigrant ilegal. Dar e un argument atunci când poţi demonstra că te duci acolo pentru turism, studii, afaceri şi aşa mai departe şi că ai suficiente legături cu ţara de origine pentru a nu deveni un candidat la imigraţie ilegală", a explicat Baconschi, menţionând că autoevaluarea şanselor de a obţine o viză este foarte importantă.

De ce nu obţin românii vize pentru SUA

Majoritatea solicitanţilor care nu primesc viză nu au îndeplinit criteriile prevăzute în secţiunea 214 (b) din Immigration and Nationality Act. Potrivit acesteia se presupune că solicitanţii de vize temporare sunt potenţiali imigranţi şi aceştia trebuie refuzaţi, exceptând cazul în care fac dovada că deţin legături puternice de natură personală, economică şi socială cu locul de reşedinţă. Un refuz conform 214(b) arată că, în acest moment, solicitantul nu a convins ofiţerul consular că îndeplineşte criteriile pentru viza de Statele Unite, citează Mediafax.

Un alt aspect important legat de refuzul vizelor pentru SUA este legat de  persoanele care, deşi li se refuză cererea de viză, insistă şi repetă demersul de mai multe ori deşi motivele pentru care au fost respinşi nu s-au modificat, spune ministrul de Externe. 

"Este important ca toţi cetăţenii care obţin viza temporară de şedere în SUA să respecte termenul acordat şi să nu-l depăşească", a precizat ministrul.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a făcut aceste declaraţii la evenimentul de lansare a unei campanii comune pentru informarea cetăţenilor români care doresc să obţină o viză temporară pentru a vizita Statele Unite. Evenimentul a avut loc la sediul MAE, cu participarea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite