Băcăuanii îşi izolează singuri blocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

o parte din cheltuieli şi să susţină astfel iniţiativa primăriei. Consiliul Local al municipiului Bacău a pregătit un proiect de hotărâre prin care să iasă în întâmpinarea ultimelor

o parte din cheltuieli şi să susţină astfel iniţiativa primăriei. Consiliul Local al municipiului Bacău a pregătit un proiect de hotărâre prin care să iasă în întâmpinarea ultimelor modificări de legislaţie din domeniul reabilitării termice a blocurilor de locuinţe.
O listă cu 151 de blocuri va fi transmisă Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în vederea includerii lor în Programul naţional de reabilitare. Clădirile necesită reparaţia teraselor degradate, a canalelor termice, subsolului, tencuielilor, infiltraţii, igrasie. Recentele precizări legislative aduse prin Legea 260 instituie măsuri speciale pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe-condominii, realizate în perioada 1950-1990, în vederea creşterii performanţei energetice a acestora. Pentru demararea lucrărilor, este nevoie de acceptul proprietarului, printr-o convenţie încheiată de CL cu asociaţia de proprietari. Prioritare sunt clădirile cu o vechime mai mare, realizate din prefabricate din beton armat şi cu un număr mare de apartamente. Reabilitarea include izolarea termică a pereţilor exteriori, terasei, planşeului peste subsol, realizarea şarpantelor şi acoperişurilor ori repararea sau consolidarea acestora, înlocuirea sau dublarea ferestrelor şi uşilor exterioare, repararea, consolidarea şi zugrăvirea pereţilor exteriori. Se vor realiza lucrări la conductele şi armăturile cu pierderi din subsolul/canalul termic aflat în proprietatea indiviză a asociaţiei de proprietari, care vor asigura o scădere semnificativă a costului întreţinerii unui apartament. Până la această dată, rezidenţii a 151 de blocuri din oraşul Bacău şi-au manifestat dorinţa de a fi parte a acestui proiect. Băcăuanii vor plăti în medie aproximativ 700 de euro, sumă care reprezintă o treime din costul investiţiei, restul de două treimi fiind suportată de stat. Există însă şi proprietari care au preferat să îşi izoleze termic locuinţele prin efortul propriu. "ştiu de proiectul Consiliului Local, dar nu pot aştepta încă patru-cinci ani, până se mişcă ei cu toate actele şi până îşi dau acordul toţi vecinii. Vine iarna, aşa că mai bine îmi fac eu cu un meseriaş şi ştiu că nu mai aştept", a spus un proprietar care a început deja lucrările. Experţii apreciază că valoarea apartamentelor în care se va investi va creşte cu 15% pe piaţa imobiliară, iar costul întreţinerii se va înjumătăţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite