Băcăuanii intră în iarnă "cocoşaţi" de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

au centrale termice şi sunt debranşaţi de la reţeaua centralizată de termoficare, deoarece scumpirea gazelor face ca factura pentru încălzire să fie mai mare decât a celor racordaţi la

au centrale termice şi sunt debranşaţi de la reţeaua centralizată de termoficare, deoarece scumpirea gazelor face ca factura pentru încălzire să fie mai mare decât a celor racordaţi la punctele termice ale furnizorului local, CET.
Situaţia este exact invers faţă de anii precedenţi, când oamenii au dat năvală la instalatul centralelor de apartament pentru a economisi un ban. La începutul anului 2000, aceste economii puteau ajunge la câteva sute de mii de lei vechi. Acum, situaţia este cu totul alta. "Pentru o mie de metri cubi de gaz plăteşti 843 de lei noi, asta însemnând cam 6 gigacalorii şi ceva. Acum, la noi, în Bacău, gigacaloria costă 114 lei noi, deci pentru 6 gigacalorii aş plăti aproape 700 de lei noi, deci am ieşit în pierdere că mi-am pus centrală. Dar de unde era să ştiu că o să se întâmple aşa", se întreba Marian Adăscăliţei, unul dintre băcăuanii care au preferat să renunţe la sistemul centralizat să îşi achiziţioneze o centrală termică de apartament. Primăria Bacău a anunţat deja că preţul gigacaloriei va creşte cu 20%, însă zece procente vor fi suportate de municipalitate. Primarul Romeo Stavarache este optimist şi spune că populaţia nu va fi afectată de această majorare. Aceasta, în condiţiile în care din 2007 preţul gazului ar putea "sări" cu 20 la sută. Totuşi, chiar dacă vor cheltui mai mult, băcăuanii cu centrale nu sunt expuşi valului de defecţiuni care loveşte în fiecare iarnă conductele şi instalaţiile CET.
"Preţul e mai mare, dar îmi aduc aminte, în anii trecuţi, că rămâneam în plină iarnă fără căldură, pentru că se crăpa nu ştiu ce conductă. şi câteva zile, până o reparau, dârdâiam în apartament cu paltoanele pe noi şi copiii se îmbolnăveau. Acum măcar nu depindem de alţii, de asociaţie, de datoriile altor proprietari", mai cred cei care au ales centralele de apartament. Deocamdată, numai o parte din locuinţele racordate la CET au apă caldă, deoarece în unele zone ale oraşului au apărut deja avarii care au condus la amânarea furnizării apei calde. Aceasta, după ce, întreaga vară, la robinetele a peste 80.000 de băcăuani a curs numai apă rece, din cauza datoriilor mari înregistrate de asociaţiile de proprietari. O altă veste proastă a venit în aceste zile de la RAGC, furnizorul de apă potabilă şi de servicii de canalizare-epurare. Regia va majora de la 1 octombrie preţul unui metru cub de apă, de la 2,19 RON la 2,63 RON. Tarifele la serviciile de canalizare vor creşte de la 0,82 RON la 1 RON/metru cub.
Scumpirea este justificată de cei de la RAGC prin prevederile unui contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite